Na dvaašedesátiletého opilého muže narazili během noční služby o víkendu městští strážníci hned třikrát na různých místech po České Lípě. I když jej vždy vykázali a při posledním setkání dokonce museli použít donucovací prostředky, nebylo jim to nic platné. Ani přes naměřených 3,5 promile jej totiž neměli kam odvézt a muž musel vystřízlivět na ulici.

„Takových případů řešíme několik do týdne. Nejbližší záchytná protialkoholní stanice je v Mladé Boleslavi, ale ta je mimo naši spádovou oblast,“ řekl Antonín Doležal, zástupce velitele českolipské městské policie.

Jsou z nich taxikáři

Strážníci tak někdy fungují jako taxikáři. Pokud to totiž jen jde, odvezou opilého člověka domů. „Pokud však nemá doklady a nehrozí mu zdravotní potíže z přemíry alkoholu, musíme ho nechat na ulici a v průběhu služby ho jezdíme kontrolovat,“ doplnil Doležal.

Jenže opilci se mnohdy ve svém stavu zraní nebo přeberou tolik, že k nim vyjíždí záchranáři. Jako provizorní záchytka tak často končí českolipská nemocnice. A své si zase užívají sestřičky, které čelí obtěžování. Lékaři se mnohdy potýkají s agresivitou, nemluvě o zápachu, hluku a vandalství.

Podle mluvčího českolipské nemocnice Petra Pokorného totiž musí opilce nechat vyspat na normálním oddělení. „K osobám pod vlivem alkoholu přistupujeme jako k pacientům, je u nich stanovena diagnóza intoxikace alkoholem. Pokud mají nějaké zranění putují na chirurgické oddělení, případně na jiné oddělení. Žádnou speciální separaci pro ně nemáme,“ řekl Pokorný.

Neřešený problém

Práci nemocničnímu personálu ztěžuje i to, že pacientům pijanům často chybí doklady. Někteří, jak jen jim to stav dovolí, z nemocnice utečou, jiní se vyspí, nasnídají a beze slova díků odcházejí.

Liberecký kraj sice poskytuje nemocnicím speciální peníze na ošetření lidí pod vlivem alkoholu a v intoxikaci, ale na pokrytí každodenního přísunu opilců po celý rok je to málo. „Opilství se projevuje u lidí bez rozdílu věku, vzdělání či sociální situace. Pro naši nemocnici jsou opilí lidé každodenním a nevyřešeným problémem,“ dodal Pokorný.

Záchytka je v České Lípě dávno minulostí, v roce 2000 ji zrušila i liberecká nemocnice. Provozovalo ji město Liberec, které na ztrátové zařízení doplácelo kolem dvou milionů korun ročně. Její klienti z Liberce platili za noc 1500 korun, mimoliberečtí o 700 korun více.

V současnosti se jedná o tom, že by záchytnou protialkoholní stanici opět provozovala liberecká nemocnice. Ta by však měla sloužit pro potřeby Liberce a Jablonce nad Nisou.