Ještě předtím, než se uzavře na půl roku silnice I/9 v České Lípě, hlavní průtah městem, bude stejná rychlostní komunikace uzavřená nad obcí Svor.

V místech, kudy denně projíždí tisíce kamionů mířících převážně k česko-německé hranici v Rumburku na Děčínsku, řidiči neprojedou kvůli pokračujícím opravám mostu. „V okamžiku, kdy budou řemeslníci most osazovat nosníky, tak pro následné zmonolitnění nosné konstrukce, bude potřeba z místa úplně vyloučit dopravu," vysvětluje mluvčí Ředitelství silnic a dálnic Radovan Myslík.

Práce na opravě mostu trvají už několik měsíců. V tuto chvílí motoristé mohou projet pouze jedním pruhem, provoz kyvadlově řídí semafory.

Silnice na jedno použití

Už brzy ale řidiče čeká jízda po nové provizorní silnici, která lemuje silnici I/9. „Jde o mostní provizorium," upřesnil vedoucí Správy Ředitelství silnic a dálnic v Liberci Josef Jeníček.

Pár set metrů dlouhý úsek silnice, který bude sloužit jako objízdná trasa, své využití podle Myslíka v budoucnu nenajde. „Mostní provizorium včetně přístupové komunikace budou po opravě sneseny," dodává Myslík.

Veškeré dopravní komplikace nad Svorem by měly skončit 31. října.

Velkou akci chystá Ředitelství silnic a dálnic na příští rok, kdy plánuje uzavřít silnici I/9 kvůli rekonstrukci mostu na hlavním tahu v České Lípě. Rozsáhlá akce, která do Lípy přinese řadu dopravních komplikací, se pozdržela kvůli obdobné opravě, kterou ŘSD připravovalo na silnici I/13 v Kamenické ulici v Děčíně.