Bude mít bohatého soukromého majitele, nebo ho získá město a otevře tu prohlídkovou trasu a začne obnovovat valdštejnskou knihovnu? Kdo bude pánem na zámku v Doksech, stále není jasné.

„Doteď se nepodařilo dát dohromady termín společné schůzky, na které bychom se sešli se zástupci kraje a se zájemcem, který se přihlásil poté, co Liberecký kraj nabídl zámek k prodeji," uvedla starostka Doks Eva Burešová.

Dva termíny padly

O zámek se zajímá soukromý investor z Ruska. Právě na něho se čeká, na jednání do Liberce zatím nedorazil a termín schůzky je ve hvězdách. Jisté je jedno: Rus za celý zámek nabízí těžko odolatelnou nabídku desítky milionů korun.

„Oficiálně podanou nabídku jsme ještě neotevřeli, ale z jednání už vyplynulo, že ruský zájemce je ochotný nabídnout minimální nabídkovou cenu, tedy 45 milionů a 260 tisíc korun," objasnil už dříve Jiří Langer, mluvčí Libereckého kraje.

Ruský zájemce se měl s vedením Libereckého kraje sejít už před Vánocemi. Z toho nakonec sešlo a mezitím padl i další předpokládaný termín schůzky na konci ledna.

Kvůli dvěma naprosto rozdílným zájemcům investorovi a městu Doksy je Liberecký kraj ve složité situaci. Hejtman Martin Půta už v lednu naznačil, že kraj bude preferovat vzájemnou dohodu všech stran.

Doksy jsou proti

„Chceme zámek prodat, ale po vzájemné dohodě kraj-kupec-město. Budeme jednat s oběma zájemci a budeme hledat takovou dohodu, která bude zajímavá pro investora, ale zároveň zohlední návrhy, které má město Doksy," uvedl hejtman Libereckého kraje Martin Půta.

Výsledek schůzky může být zajímavý, protože Doksy mají k „diplomatickému plánu" Libereckého kraje výhrady.

„Rozhodně nesouhlasíme s tím, aby se celý zámek prodal investorovi, byť bychom měli podmínkami stanovené možnosti jeho využití," komentovala plán kraje už dříve starostka Doks Eva Burešová.