Výtah, schodiště, zastřešení i osvětlení, západnímu výstupu z nového českolipského vlakového nádraží už chybí jen napojení na zatím neexistující cestu do městské části Dubice. Vybudování zpevněné komunikace, která by nově obě části města dva měsíce po zprovoznění nové výpravní budovy propojila, je stále v nedohlednu.

Takzvaný západní výstup by měl sloužit hlavně jako bezpečná pěší komunikace do místního průmyslového areálu prozatím si totiž někteří lidé cestu k zaměstnání zkracují nedovoleným přecházením kolejiště.

Zatím žádná změna

„Stále platí, že realizace stavby chodníku je tak závislá na probíhajících zdlouhavých jednáních o výkupech pozemků v této lokalitě," uvádí mluvčí českolipské radnice Monika Bayerová s odvoláním na stále platné prohlášení města České Lípa z ledna letošního roku. Zde se mimo jiné píše, že se město a Správa železniční a dopravní cesty se dohodly na provedení provizorní pěšiny za poslední kolejí nádraží směrem do průmyslového areálu. „Před otevřením nové nádražní budovy jsme se však od SŽDC dozvěděli, že vzhledem k pokračujícím stavebním pracím zatím zůstane západní výstupiště uzavřeno," uvádí se dále v prohlášení města.

„Západní výstup je dokončen a stavebně je v pořádku. Bohužel není dokončena ze strany města Česká Lípa administrace majetkoprávních vypořádání a město zatím nemá připravený projekt přístupové cesty, tudíž ze západního výstupu nemají cestující po čem jít," uvedla včera vedoucí tiskového oddělení SŽDC Kateřina Šubová.

Na otázku, jestli to znamená, že západní výstup podchodu tedy otevřou, až bude na druhé straně vybudovaná zpevněná cesta, tisková mluvčí odpověděla, že tuto otázku v současnosti Správa železniční a dopravní cesty řeší s městem. „Termín zpřístupnění vám ale v tuto chvíli nejsem schopna říci," dodala Kateřina Šubová.