V minulosti tu bývala kašna, v jiných epochách zase socha císaře, jezírko nebo poměrně hustý lesopark. Teď má malý parčík ležící mezi radnicí a sklářským muzeem v Novém Boru znovu (i když nepatrně) změnit svou tvář a kvůli proměně této menší poloviny centrálního náměstí jsou napjaté vztahy ve městě sklářů opět na bodu varu.

Nový Bor svádí boj o podobu náměstí. Příští týden se tu uskuteční protest lidí, kterým se nelíbí, jakým způsobem chce novoborská radnice část náměstí upravit.

Klíčovým problémem jsou parkovací místa, která mají vyrůst, respektive zůstat podél dvou stran parčíku, před galerií Egermann a před sklářským muzeem. Ve skutečnosti se tu parkuje i dnes, projekt na rekonstrukci náměstí ale počítá s tím, že prostor pro parkování se rozšíří a v podobě zhruba čtyřmetrového pruhu zasáhne do stávající zeleně.

Místo pro hasiče i záchranku

„Není to náš výmysl. Komunikace, která tu prochází, musí mít určité předepsané parametry. Abychom je dodrželi, musí se parkovací místa posunout tak, že částečně zasáhnou do stávající zeleně," popisuje Miroslav Jeništa, vedoucí odboru rozvoje města novoborské radnice. „Nastavení parametrů vychází i z toho, že tu musí být dostatečný průjezd například pro záchrannou službu nebo hasiče."

Rekonstrukce náměstí v datech • Srpen 1999 – Nový Bor veřejně informuje, že připraví architektonickou soutěž na urbanistické zpracování Náměstí Míru
• Prosinec 1999 – Starosta Ivan Lacko prohlašuje na zasedání zastupitelstva, že k úpravám náměstí dojde v roce 2001
• Únor 2001 – Odborný časopis Architekt informuje o vyhlášené soutěži na náměstí v Novém Boru
• Srpen 2001 – Do soutěže se přihlásilo sedm ateliérů. Vítěz už je známý: studio Bořka Šípka. Náklady na jeho realizaci se odhadují mezi 15 a 30 miliony ve čtyřech etapách
• Leden 2002 – Pětičlenná pracovní komise zpracovala připomínky občanů k Šípkově návrhu. Jednalo se o nich na veřejném jednání v KD Bohemia za účasti architekta
• Červenec 2002 – Probíhá rekonstrukce kruhového objezdu na náměstí Míru
• Červenec 2005 – Na náměstí žádná změna, kromě pěti bílých zajíců ze skla, dar od Ajeta
• Duben 2007 – Devět zastupitelů sepsalo protestní dopis proti podobě projektu Bořka Šípka. Jeden z nich, František Kuric, tak sepsal petici, která kolovala mezi lidmi. Už se mluví o tom, že rekonstrukce náměstí s okolními ulicemi má stát 60 až 100 milionů korun
• Červen 2007 – Nový Bor rozhodl, že Šípkův projekt upraví. „Nebude postavená malá kavárna a pod ní veřejná WC. Ani zeleně z plochy před městským úřadem nezmizí tolik, jako v původním návrhu," objasnil tehdejší vedoucí odboru rozvoje města Lukáš Hrádek.
• Leden 2008 – Radnice zveřejnila vizualizaci nové podoby náměstí (je to ta, kterou nyní kritizují Boráci Borákům a ČSSD)
• Únor 2013 – Nový Bor ohlašuje, že oživuje projekt rekonstrukce náměstí. Schází se už pracovní skupina. Začít se má už v létě
• Červen 2013 – V Kalinově ulici začíná první etapa rekonstrukce centra města. V tuto chvíli je už hotová.

Starosta města Jaromír Dvořák říká, že ho protesty proti podobě úprav náměstí zaskočily. „Není to něco, s čím bychom se nyní k překvapení všech vytasili. Rekonstrukci centra města projednávala už vloni pracovní skupina, ve které měly všechny strany a sdružení zastoupené v zastupitelstvu své vyslance. A za celou dobu, kdy jsme to projednávali, nikdo nevznesl žádnou připomínku," říká starosta.

„A najednou zničehonic se proti těmto úpravám staví i lidé, kteří byli členy této pracovní skupiny a s projektem souhlasili. Musím se ptát, proč se to všechno děje právě teď. A na místě je odpověď, že nejde o zeleň, ale o začátek předvolebního boje."

Názorové přemety zastupitelů ČSSD

Protesty proti úpravám náměstí se v Novém Boru vedou po dvou kolejích: v té jedné stojí spolek Boráci Borákům v čele s místním „kritikem" Pavlem Danysem, ke kterému se ovšem přidala také politická strana ČSSD.

Její zástupce a zastupitel Josef Chittussi byl jako stavař členem pracovní skupiny, která rekonstrukci centra města v navržené podobě schválila. Po pár měsících ale zastupitel změnil názor a teď stojí na opačné straně. Je dokonce členem petičního výboru, který proti změnám na náměstí protestuje.

„Tehdy jsme na pracovní skupině probírali hlavně Kalinovu ulici. Na náměstí nepřišla řeč," hájí rychlou proměnu svého názoru Chittussi. Teď tvrdí, že chce, aby se ještě předtím, než se provedou jakékoliv úpravy na náměstí, udělala podrobná koncepce parkování ve městě. „Aby se řeklo, tady, tady a tady se bude parkovat, tady a tady se parkovat nebude a co to bude znamenat," podotýká zastupitel.

Názorové přemety novoborských sociálních demokratů jsou pikantní i z jiného důvodu. Na úplně stejný projekt, proti kterému se teď ČSSD bouří, před čtyřmi lety žádalo bývalé vedení města, tedy i tehdejší místostarosta z ČSSD Stanislav Valdman, dotaci z Regionálního operačního programu. Těžko proto uvěřit, že by Valdman chtěl dotaci na něco, co se mu krajně nelíbí.

Proč změnil názor, ale bývalý místostarosta vysvětlit nemůže. Je dlouhodobě mimo Českou republiku. Jeho spolustraník Chittussi tvrdí, že Valdmanovi se projekt nelíbil už tehdy, ale chtěl hlavně pro město sehnat peníze.

Šípkův projekt

Úpravy, které Nový Bor plánuje na náměstí udělat, vycházejí z projektu, který už asi před třinácti lety připravil architekt a designér Bořek Šípek. „Vycházejí z něj, ale nerespektují ho," objasňuje starosta Dvořák.

„Vypustili jsme z něj některé stavby a dláždění, se kterými se přitom právě počítalo na úkor zeleně. Takže oproti původnímu záměru náš upravený projekt naopak zeleně daleko víc přidává, než ubírá. Navíc další zeleň budeme přidávat v druhé části náměstí před základní školou. "

Že vzniknou parkovací plochy před galerií Egermann a sklářským muzeem, počítal už i původní Šípkův návrh. „Ten ale navrhoval šikmá parkovací stání a my jsme je pouze změnili na kolmá. Jinak to zůstalo úplně stejné. Několik let to nikomu nevadilo. Až teď," připomíná Miroslav Jeništa.

Protest na náměstí

S tímto argumentem ovšem nesouhlasí šéf spolku Boráci Borákům Pavel Danys. „Tehdy se totiž počítalo s tím, že v té větší části náměstí se nebude vůbec parkovat. Proto byla parkovací místa okolo parčíku žádoucí. Tato varianta ale padla, na náměstí se má dál normálně parkovat, a proto navrhovat další parkovací místa na úkor parčíku je nesmysl," oponuje Danys.

Petici, kterou organizují Boráci Borákům, už podle jeho odhadu podepsalo zhruba dvě stě lidí. „Podpisové archy budeme sbírat až v pondělí, to už by mohlo být až pět set podpisů," míní Danys. Na příští středu, před zasedání zastupitelstva, organizuje meeting občanů, kteří „přijdou vyjádřit nesouhlas se záborem parku na parkoviště".

Zastupitelstvo se kauzou náměstí ale podle všeho za týden zabývat nebude. ČSSD údajně žádá, aby k jednání došlo až po návratu S. Valdmana, a to bude až v březnu.

Vizualizace původního projektu Bořka Šípka. Ten měl „ukrojit“ ze současného parku mnohem více zeleně, ale k úpravám v pravém dolním rohu nedojde. Někomu to ovšem nestačí.                                   Vizualizace původního projektu Bořka Šípka Ten měl „ukrojit" ze současného parku mnohem více zeleně, ale k úpravám v pravém dolním rohu nedojde. Někomu to ovšem nestačí.