Rodiče malých dětí začali využívat možnost zapsání potomků do svého pasu. Tuto možnost rok a půl neměli a i ty nejmenší děti musely mít svůj vlastní pas, který měl platnost pouhý rok.
To se změnou zákona, který vstoupil v platnost 1. března změnilo, a děti stejně jako před časem už vlastní pas nepotřebují.
O změně zákona lidé věděli a je to znát také na městských úřadech v České Lípě i Novém Boru, kde si hned v pondělí nechalo své dítě zapsat do pasu celkem 13 rodičů.
„Oproti vyřízení nového pasu je to pro lidi mnohem jednodušší a hlavně rychlejší. Zapsání dětí do starších pasů uděláme na počkání a do těch novějších s biometrickými prvky trvá zapsání několik dní,“ říká referentka oddělení evidence obyvatel, občanských průkazů a cestovních dokladů Městského úřadu v České Lípě Eva Najmanová. „Stačí, aby žadatel splnil zákonem stanovené podmínky, přinesl s sebou občanský průkaz, pas a rodný list svůj i dítěte, zaplatil poplatek padesát korun a nic už nebrání zápisu dítěte do pasu,“ dodala.
Podmínkami má na mysli českou národnost, kterou musí u dítěte prokázat předložením buď dokladu o státní příslušnosti, nebo rodných listů předků až do roku 1953. To v praxi znamená, že pokud ani jeden z prarodičů uvedených v rodném listu rodičů není ročník 1953 nebo starší, musí žadatel předložit i rodný list babičky či dědečka dítěte, které chce nechat do pasu zapsat.
Jednoduše řečeno, stačí žadateli vzít s sebou občanku, pas, rodný list svůj, dítěte a jeho babičky a úředníci si s tím už nějak poradí.

Všechny zákonem stanovené podmínky museli žadatelé splnit i při žádosti o vlastní pas dítěte, a proto je už dobře znají.
Co však lidé, kteří si nechávají zapsat do pasu svou ratolest nevědí, je fakt, že mnohé země zápis dítěte do pasu neakceptují, a že změna zákona se vůbec nelíbí ani Evropské unii.
Mezi úředníky se proslýchá, že za několik měsíců už zákon opět platit nebude.
„Kdy a zda vůbec se zákon opět změní, nikdo zatím oficiálně neví. Může to trvat rok nebo půl roku. Nyní platí tento zákon a je na nás, abychom ho dodržovali a lidem zapsání dítěte do pasu umožnili,“ sdělila na závěr vedoucí oddělení evidence obyvatel, občanských průkazů a cestovních dokladů českolipského městského úřadu Zdeňka Tobišková.