Nic moc, hodnotí radnice v České Lípě rok platnosti vyhlášky o povinném čipování psů. Nařízení navzdory očekávání nijak nesnížilo náklady na převoz zaběhnutých zvířat do útulku. Nenaplnila se ani ochrana zvířat samotných. Kvůli chybné čtečce odvezou strážníci do útulku i psa zodpovědných majitelů.

Na celém území České Lípy, tedy i v okrajových částech města jako je například Písečná, Dobranov a další, je oficiálně 3 250 psů.

Až padesát tisíc

Podle mluvčí českolipské radnice Kristýny Brožové ale čip nebo tetování nemá dosud 950 z nich. Napravit jejich majitele má hrozba vysoké pokuty. „Za porušení vyhlášky města, která nařizuje povinné čipování, mohou dostat v přestupkovém řízení až padesátitisícovou pokutu. Chovatelé se jí vyhnou, pokud si rychle splní svoji povinnost," uvedla Kristýna Brožová.

Majitelé si čip platí sami. Jeho cena se pohybuje od tří do sedmi stovek a implantaci smí provádět pouze veterinář s oprávněním. Majitelé navíc musí označeného psa zaevidovat do databáze České Lípy.

Vedení města od vyhlášky očekávalo, že ušetří na nákladech za péči o zatoulaná zvířata. Strážníci odchytí každoročně přes dvě stovky psů, které převezou do útulku v Dobranově. To přijde město ročně na zhruba 600 tisíc korun.

Čtečka nečte

Počet zaběhnutých psů se ale během roční platnosti nařízení nijak nesnížil. „Loni v útulku skončilo jen o dvaatřicet psů méně než roce 2011. Vyhláška tak zatím nemá takový efekt, jaký se čekal," doplnila Kristýna Brožová.

Za to ale nemohou jen majitelé psů. V útulku totiž mnohdy končí i zvířata, která čip mají. Na vině je darovaná čtečka, kterou strážníci používají k identifikaci. „Vykazuje velkou chybovost. Budeme muset obstarat kvalitnější přístroj," vysvětlil zástupce ředitele městské policie Antonín Doležal.

Povinné čipování zavedli před časem například v Mimoni nebo Jablonném v Podještědí. Hlavním pozitivem je snadnější evidence majitelů. Označení pomáhá rovněž v případech, kdy pes někoho napadne a pokouše. Lze pak totiž rychle získat informace o zdravotním stavu zvířete a napadeného člověka odpovídajícím způsobem léčit.