S ohledem na jeho nynější zatčení by se s nadsázkou dalo říct, že Kott proslavil Doksy víc než Karel Hynek Mácha, byť každý z nich na to šel po svém.

Když se stal v roce 2008 Karel Kapoun, místostarosta Doks, senátorem, neměl ve své nové politické funkci problém s tím, aby jeho kolegové pochopili, odkud přichází. „Stačilo říct, že jsem z Doks a všichni si to hned spojili s Kottem," vzpomíná senátor.

Doksy Kottovou politickou kariérou procházejí jako pohoří. Jednou je tu Kott nahoře, pak zase dole, pak zase nahoře. Přesně před deseti lety byl největší místní postavou ODS. Byl v zastupitelstvu a stal se poslancem.

Na podzim 2003 ale kvůli opilosti zmeškal důležité hlasování ve Sněmovně a krátce nato ho místní organizace ODS v Doksech vyloučila ze strany. Kott ve Sněmovně zůstal jako nezařazený poslanec a ve zdejším zdravotním výboru se spřátelil s Davidem Rathem.

Hodně se ví tom, jak Rath později zařídil Kottovi „trafiku" ve středočeské pobočce VZP a jak mu to Kott oplácel. Zato se skoro vůbec neví, že se Kott pokoušel navázat v Doksech na svou „stranickou" kariéru. V Doksech totiž před časem znovu vstoupil do strany, tentokrát ale do ČSSD.

„Byl u nás ale asi jen tři měsíce. Pak si ho David Rath vyžádal do středočeské krajské organizace, měli to spolu domluvené," popisuje Karel Kapoun, šéf dokské ČSSD.

Kromě domu, kde kdysi Kott bydlel, ho nyní v Doksech připomíná už jen jedna věc: fotbalové kabiny. Jako poslanec dokázal sehnat peníze na jejich rekonstrukci při porcování sněmovního medvěda. Když už nic, aspoň ty kabiny po něm zůstanou.

Michael Polák

Z ARCHIVU ČESKOLIPSKÉHO DENÍKU

30. září 2003 - Chování poslance MUDr. Petra Kotta (ODS), který se 26. září 2003 údajně opil v Poslanecké sněmovně Parlamentu ČR a nemohl se proto zúčastnit důležitého hlasování o reformě veřejných financí, podle vedení ODS Libereckého vážně poškodilo dobrou pověst strany. Představitelé krajské ODS vyzvali Kotta ke složení poslaneckého mandátu.

1. října 2003 - Ještě před zasedáním oblastní rady ODS se poslanec Kott nechal v médiích slyšet, že se svého poslaneckého mandátu nehodlá vzdát. „Nejsme svatý, ale nemám žádný důvod odcházet. V době hlasování jsem se pohyboval mimo hlasovací sál a nepopírám, že jsem strávil nějaký čas také v restauraci. Skutečně hlavním důvodem mé nepřítomnosti bylo to, že jsem měl velké problémy postavit se proti všem zákonům, o nichž se hlasovalo. Zatím neuvažuji o složení poslaneckého mandátu. Myslím si, že páteční událost není z hlediska ODS bezvýznamná." Kott také tvrdil, že ho postihla viróza a doma upadl na schodech.

3. října 2003 - Na svém dvoře u rodinného domu v Doksech přijal poslanec Petr Kott novináře. „Chtěl jsem předstoupit před veřejnost a ukázat, že mám skutečně úraz obličeje," uvedl na úvod. Poslanec se snažil vyvrátit spekulace o tom, že je závislý na alkoholu. Žádnou léčbu nebo terapii nepodstoupí. „Já si nasadím svoji terapii, to je nepít. Podle mě je podstatné si říct, že nemám pít. Pokud nejste vnitřně přesvědčení, že to je chyba, tak jsou všechny terapie k ničemu," zamyslel se poslanec a potvrdil, že je přesvědčen o tom, že v pátek 26. září popíjel.

19. února 2004 - První obětí reformy veřejných financí je asi poslanec Petr Kott. Když se projednávala první fáze reformy, opil se v jedné malostranské hospodě tak, že nemohl přijít ani hlasovat. Včera při projednávání druhé fáze reformy se opět opil, jako kdyby střízlivý reformu nepřežil. Ještě dopoledne sice vystoupil v diskusi, ale s podezřele tichým hlasem a mimořádně pomalým přednesem. Podařilo se mu dokonce poplést jméno ministra financí. Do odpolední rozpravy byl zase přihlášen, ale už nedorazil. Mezitím se stačil opít tak, že byl rychle z budovy zadním vchodem vyveden. „Je nemocný. Už potřebuje ústavní léčbu," prohlásil jeden z jeho bývalých kolegů z ODS.

20. února 2004 - Poslanec za Liberecký kraj Petr Kott se v poslanecké sněmovně opět opil. Dokonce natolik, že ho museli vyvést. A není to poprvé, a tak chce proti alkoholu bojovat léčením. Prý se dokonce vzdá mandátu, pokud mu nepomohou odborníci. "Jak se ukázalo, svůj individuální boj s alkoholem jsem nezvládl a budu nucen vyhledat odbornou pomoc. A pokud se ukáže, že ani ta nebude účinná, složím mandát," řekl včera Kott.

27. února - Petru Kottovi někdo vyhrožuje lynčem, pokud se nevzdá poslaneckého mandátu. Kott uvedl, že kvůli tomu ze sněmovny odejít nehodlá a případ oznámil policii. Chce se ambulantně léčit ze závislosti na alkoholu a později by rád oznámil, kam dochází. Kott prý dostal textovou zprávu, v níž mu vyhrožuje anonym ublížením, pokud se nevzdá mandátu.  „Netýkalo se to rodiny, týkalo se to zaplaťpánbůh jenom mě," řekl Kott.

2. července 2004 - Bývalý člen ODS a nyní nezařazený poslanec Petr Kott, který se léčí z alkoholové závislosti, byl přijat do poslaneckého klubu Unie svobody - DEU. Nahradil Tomáše Vrbíka, a zachránil tak vládní koalici.

16. října 2004 - Unionistický poslanec a bývalý člen opoziční ODS Petr Kott z Doks ukončil i poslední vazbu, která ho - byť nepřímo - ještě spojovala s jeho původní mateřskou stranou. Více než rok poté, co byl vyloučen z ODS a čtvrt roku po vstupu mezi unionisty, definitivně opustí parlamentní lavice vyhrazené ODS a zasedne mezi unionisty.