Už má své logo i design etiket pro jednotlivé druhy piv. Budování pivovaru Cvikov, který v rozlehlém brownfieldu na okraji města připravuje novoborský podnikatel Jiří Jakoubek, postupuje mílovými kroky kupředu.

„Na přelomu června a července bychom chtěli spustit výrobu. To ale neznamená, že v tu chvíli už budeme mít pivo připravené ke stáčení. Celý proces je náročný a od spuštění výroby potrvá ještě měsíc až měsíc a půl, než ho budeme moci nabídnout. Takže předběžně mluvíme o srpnu," objasnil včera v Novém Boru Jiří Jakoubek.

Vlajkovou lodí pivovaru bude dvanáctistupňové pivo Klíč. Vařit bude ještě desetistupňovou Luž a nejen v okolních sklárnách chce najít odbyt také pro osmistupňové pivo Sklář.

Společně s pivovarem chce Jiří Jakoubek v areálu zároveň otevřít restauraci, kde se piva budou čepovat. V sudech je pak chce nabízet dalším restauracím s přednostním zaměřením na Českolipsko. „Z řad klientů naší firmy Jakub se už dnes ale hlásí také lidé, kteří provozují hospody a restaurace třeba i na jižní Moravě nebo na Vysočině. Prioritou je pro nás ale Českolipsko, ohlasy od provozovatelů restaurací máme velmi dobré," upřesnil novoborský podnikatel.

Po spuštění výroby pivovaru a provozu restaurace se chce investor ve druhé fázi projektu zaměřit na rekultivaci celého areálu, do kterého patří i dva rybníky, ležící hned za pivovarem.Restaurace nebude žádnou „hospůdkou". Do budoucna se v ní počítá s kapacitou až pro 300 míst, při rozjezdu ale bude třetinová a měla by tak nabídnout zhruba stovku míst.

V celém areálu pivovaru by v první fázi mělo najít práci pětadvacet lidí, přičemž patnáct by jich pracovalo v pivovaru a deset v restauraci. „Lidé se nám hlásí poměrně intenzivně, už teď je na rekonstrukci hlavní části pivovaru zaměstnána celá řada místních lidí," popsal Jakoubek.

Kromě sudů chce Pivovar Cvikov v první fázi stáčet pivo ještě do PET lahví. O prodeji v klasických skleněných pivních lahví zatím neuvažuje. „Rozhodně to nezavrhujeme. Ale je to až další fáze investice, která nyní není na pořadu dne," upřesnil Jakoubek s tím, že nevyloučil možnost, že pivovar by si nechal udělat limitovanou sérii ve skleněných lahvích, kterou by připravila externí stáčírna a lahve by se pak prodávaly v dárkovém balení.

Reklama pro Cvikov

Po spuštění výroby pivovaru a provozu restaurace se chce investor ve druhé fázi projektu zaměřit na rekultivaci celého areálu, do kterého patří i dva rybníky, ležící hned za pivovarem. „V areálu jsou ještě další objekty. Část bývalé sladovny chceme vyčlenit pro penzion. Počítáme i s rekonstrukcí bývalé stáje, o jejímž využití se teprve rozhodne," upřesnil Jakoubek.

O cvikovské pivo se už přihlásil i místní fotbalový klub, který ho chce točit ve fotbalové knajpě u hřiště. Včera to potvrdil šéf FK Cvikov a místostarosta Cvikova Jaroslav Švehla.

Už má své logo i design etiket pro jednotlivé druhy piv. Budování pivovaru Cvikov postupuje mílovými kroky kupředu.„Z pohledu města aktivity pana Jakoubka nesmírně kvitujeme. Pro celý areál nebylo dlouho žádné využití, nevěděli jsme, co s ním a obávali jsme se, že jednou spadne a náklady na likvidaci ponese město. Teď je všechno ideální a jsme vděční, že pan Jakoubek na sebe vzal tu oběť," pochválil místostarosta.

Ocenil také design loga pivovaru i jednotlivých piv. „To je reklama i pro město Cvikov," zmínil Švehla. „Výhoda pivovaru je, že leží hned u hlavní silnice mezi Ústím nad Labem a Libercem, takže i lidé, kteří pojedou neplánovaně okolo, se tu určitě zastaví a díky pivovaru možná teprve zjistí, kde vlastně jsou."

Léta Páně 1560

Pivovar ve svém logu uvádí letopočet 1560, který odkazuje na rok, ve kterém Cvikov získal várečné právo. Areál, kde se bude Luž, Klíč a Sklář vařit, býval pivovarem až do roku 1968. Postaven byl v letech 18661882 při silnici na Jablonné a Liberec (předtím byl pivovar v dnešní cvikovské Žitavské ulici). V roce 1909 byl rozšířen o nové sklepy, mechanizován a přestavěn. Po skončení druhé světové války prošel další modernizací.

Pivovar vlastnilo do roku 1948 měšťanstvo, po znárodnění se stal součástí národního podniku Severočeské pivovary se sídlem v Lounech, který provoz ve Cvikově v roce 1968 ukončil.

Ve sklepích se později pěstovaly žampiony, další části budovy sloužily ke skladování. V posledních letech tu byl sklad nábytku, autodílna a v jedné části dokonce i vyhlášená diskotéka.

Na jedné ze zdí uvnitř hlavní budovy pivovaru se dochoval nápis „Vůl Vojta zavřel pivovar 1. 1. 1968".