Plavání kojenců je jeden z kurzů, který probíhá v českolipském plaveckém bazénu. Děti sem docházejí v doprovodu svých rodičů a pod vedením zkušené lektorky Blanky Šafrové se seznamují s vodním živlem. Kurzy organizuje Dům dětí a mládeže Libertin.

„Hodiny plavání navštěvujeme už tři roky. Za tu dobu se z naší Adélky stala malá plavkyně, která se vody nebojí, ale má z ní respekt,“ pochvaluje si Magda. Stejný názor vyjádřila i Petra Krnošová. Děti se sžívají s vodou a z hodin chodí usměvavé.

Děti se otužují

Obecně platí, čím dříve se děti k vodě dostanou, tím lépe. Plavání má důležitý význam pro rozvoj tělesných a psychických funkcí dítěte, které se v bazénu učí vyrovnávat se s nepříznivými podmínkami a překonávat je. U dětí se rozvíjí vůle, vytrvalost a upevňuje se kázeň. „V České republice se v posledních deseti letech začíná s kojeneckým plaváním hned po porodu. Děti mohou do bazénu už na šesti týdnech a už v porodnici je maminkám tato možnost nabízena,“ říká Blanka Šafrová.

Otužování příznivě ovlivňuje srdečně cévní systém a dýchání. Obecně se dá říci, že dítě, které chodí do bazénu, méně stůně. U malých plaváčků se zlepšuje také střevní peristaltika a děti v konečném důsledku i lépe spí a jedí.

Blízkost rodičů

Důležitým aspektem plavání v nízkém věku je také fakt, že dítě ve vodě doprovází jeho rodič. Oba dva se musí během lekce na sebe plně soustředit, vnímat se a reagovat na sebe. Vzniká tak citové pouto a rodiče se učí lépe znát své miminko. Rodiče i miminko se ale také seznamují s ostatními dětmi a jejich maminkami a tím rozvíjíme první kontakty s vrstevníky.

Prospívá páteři

Voda přispívá také k odstranění různých nedostatků a vad držení těla. Pohyb ve vodě má nesporné léčebné a rehabilitační účinky. Své o tom ví i Blanka Šafrová. „Před několika lety se mi stal ošklivý úraz. Zkušenosti s vodou mě z toho ale natolik vytáhly, že dnes na mně nikdo nepozná, že mám za sebou těžký úraz a že jsem částečně invalidní,“ říká.

Ta se plavání s dětmi v předškolním věku věnuje od roku 2005, byla v minulosti zaměstnankyní příspěvkové organizace Sport Česká Lípa. V prosinci přešla pod křídla Domu dětí a mládeže Libertin.

Je ráda, že se i v době ekonomické krize podařilo zachovat kontinuitu kurzů, které začaly už v září minulého roku a že se příspěvková organizace Sport i přes finanční nevýhodnost snaží plavání dětí předškolního věku dále propagovat a vzdělávat nové lektory. O kurzy je ostatně mezi veřejností stále zájem.

Čistá voda

Plavecký bazén, který provozuje příspěvková organizace Sport Česká Lípa, prošel v minulých čtyřech letech rozsáhlými rekonstrukcemi a díky tomu jsou zde podmínky pro výuku docela příznivé. Děti zde mají vlastní menší bazén, ve kterém výuka probíhá. V tomto bazénu je jednak menší hloubka a dětem je také přizpůsobována voda, která menší nádrží protéká rychleji než ve velkém bazénu. „Pro dětské plavání existují hygienické normy, podle kterých se musí voda přizpůsobovat. Pro ty nejmenší je to de facto skoro pitná voda. I děti do tří let mají potom chlorování snížené, oproti vodě, která se běžně používá v plaveckých bazénech,“ vysvětluje do své práce ponořená lektorka.

Pohyb ve vodě je zdravý v jakémkoliv věku. Čím dříve se člověk s plaváním seznámí, tím lépe. Mezi rodiči však nejsou pouze maminky. „V současné době docházejí na kurzy i tatínci, což je velmi dobře. Muži jsou přeci jenom pořád hlavními živiteli rodin, ale jsme velmi rádi, že si někteří z nich najdou čas, aby si s dítětem šli zaplavat.“

Úroveň plavání v České republice je podle slov lektorky kurzu, zejména ve srovnání s ostatními zeměmi střední Evropy, poměrně dobrá. Napomohly tomu zejména plavecké kurzy, které se staly součástí povinné školní docházky od sedmdesátých let.

Autor: Tomáš Cidlina