„Máme prvních 200 Kryštůfků, které vozíme v sanitkách i vrtulníku. Pokud povezeme nemocné nebo zraněné dítě, pomůže nám postavička. Dítě se zabaví, Kryštůfek ho potěší a to bude mít lepší vliv na jeho psychiku,” vysvětlil šéf libereckých záchranářů Stanislav Mackovík.

Panáček je hypoalergenní a liberečtí záchranáři ho získávají sponzorsky, stejně jako ostatní záchranné složky v republice, v rámci spolupráce s Asociací zdravotnické záchranné služby ČR.

Děti na Liberecku se seznamují s Kryštůfkem i v rámci kampaně, kterou pro ně záchranáři připravili na školách. „Zatím jsme uspořádali program v jedné škole, další chceme oslovit v novém roce,” říká Mackovík. Školáci si vyzkouší jak ošetřovat různá zranění, dozvědí se o tom, jak poskytnou první pomoc, a doslova si osahají vybavení sanitek a pomůcky zdravotníků. Potom, co školáci program absolvují dostanou certifikát.

„Také tato zkušenost zlepšuje dojem dětí ze záchranné služby. Když se pak ocitnou při skutečném úrazu v sanitě, nejsou už tolik vystrašené, když vědí, že například nůžky jsou skutečně na stříhání nohavice nebo gázy,” popisuje Mackovík.

V soutěžích s Kryštůfkem v příštím roce dostanou děti například reflexní vesty s logem záchranné služby a Kryštůfkem. Záchranáři osloví další školy a nabídnou jim program, na kterém při maskování zranění spolupracují s Českým červeným křížem.