Po Barceloně, Dublinu, Praze a Washingtonu by měl být Nový Bor pátým městem, které se do celosvětového projektu, jenž zaštiťuje Knihovna Václava Havla, zapojí.

Nový Bor má k projektu blízko prostřednictvím jeho autora, designéra a architekta Bořka Šípka, který má v Novém Boru sklárnu a především pro město zpracoval původní studii rekonstrukce Náměstí Míru. Havlova lavička má být právě součástí proměny náměstí, o kterou současné vedení města usiluje.

„O umístění Lavičky Václava Havla jsme už s panem architektem Šípkem jednali. Jeho představa je taková, že instalace by obepínala lípu svobody, která stojí na náměstí mezi radnicí a sklářským muzeem," potvrdil během jednání zastupitelů starosta Nového Boru Jaromír Dvořák. „Majitelem práv je Knihovna Václava Havla, která by s umístěním u nás souhlasila. Domnívám se, že by tak byla naplněná vize pocty Václavu Havlovi, ke které se mnoho lidí v době, kdy Václav Havel zemřel, hlásilo. Pro Nový Bor by se Havlova lavička mohla stát důstojným pietním místem."

Vzácná shoda

Umístění Havlovy lavičky v Novém Boru navrhl koaliční zastupitel Otakar Válek. Způsobil tím přitom nevídané věci. Zastupitelé, do té doby kvůli budoucí podobě náměstí rozdělení na dva tábory, se najednou i díky havlovskému symbolu dialogu a porozumění dokázali shodnout na kompromisní variantě.

Největší spory se totiž vedly o zachování parkovacích míst v části náměstí před domem Bedřicha Egermanna a před sklářským muzeem. Nakonec zvítězil konsenzus: parkovací místa před domem Bedřicha Egermanna zůstanou zachovaná a naopak vůbec nebudou před sklářským muzeem. Díky tomu zůstane čtyřmetrový pruh zeleně, proti jehož odstranění ve městě vznikla i petice.

Kompromisní návrh vylepšený o lavičku Václava Havla schválilo 11 z 18 zastupitelů, jeden byl proti. K úpravám náměstí a umístění díla odkazujícího na bývalého prezidenta by mělo dojít ještě letos.

Lavička Václava Havla je pamětním místem věnovaným Václavu Havlovi. Tvoří jej dvě křesla spojená kulatým stolem, jehož středem prorůstá strom. Budování Laviček Václava Havla je celosvětovým projektem, který inicioval velvyslanec ČR v USA Petr Gandalovič spolu s architektem a designérem Bořkem Šípkem. Záměrem tohoto projektu, koordinovaného a zaštiťovaného Knihovnou Václava Havla, je vytvoření sítě míst ve veřejném prostoru, jež mohou přispět k setkávání a vedení skutečného dialogu míst, kde bude možné diskutovat a přemýšlet v duchu ideálů a životních postojů Václava Havla.

Historicky první Lavička Václava Havla byla slavnostně odhalena na půdě Georgetownské univerzity ve Washingtonu vloni 3. října 2013 za účasti Dagmar Havlové. První Lavičkou Václava Havla na evropském kontinentu se pyšní irský Dublin, kde dílo Bořka Šípka odhalili vloni v prosinci.

V Barceloně je Havlova lavička umístěná od letošního února, a to v bezprostřední blízkosti katalánského parlamentu v Parc de la Ciutadella. Od čtvrtka má Lavičku Václava Havla také Praha (na Maltézském náměstí).