Kuriózní případ řeší obyvatelé Polevska. Dlouho si mysleli, že jim v obci řádí vandalové, byl to ale drzý jelen.

„Lidé si stěžovali, že je kolem domů nepořádek z popelnic. My jsme si mysleli, že je to dílo nějakých místních vandalů, ale bylo to jinak," uvádí starostka obce Polevsko Martina Rašínová. Do vsi se z okolního lesa vydává skoro každý večer na lup jelen a není na to sám. Zvíře podle obyvatel shazuje popelnice a z odpadků si vybírá, čím se nasytí, to, co si nevybere, zbývá laním, které jdou pomalu za ním. „Celkově jelenů a laní máme v obci hodně. Jsou už na lidi zvyklé," dodává starostka.

„V zimě jsme venku slyšeli divné zvuky, mysleli jsme si, že je venku táta a odhazuje sníh. Když jsme ale zjistili, že táta je doma, dávali jsme to za vinu jezevci, kterého jsme tu vídávali. Druhý den ráno jsme měli vysypané odpadky z popelnice, která byla otevřená. Říkali jsme si, jak to ten jezevec dokázal," uvádí Markéta Nováková z Polevska.

Číhali za oknem

Zvuky a odpadky na zemi se poté opakovaly každý večer. „Mamce to pořád vrtalo hlavou, tak začala oknem pozorovat, co se venku děje a v tu chvíli to právě uviděla. Popelnice byla převrácená a u ní stál obrovský jelen, který něco vyjídal," vypráví Markéta.

Jelikož je dům Nováků na konci vesnice, musí každý den projet celým Polevskem, a proto si všimli, že jelen nechodí na návštěvu jen k nim. „Když jsme ráno jeli do školy, zjistili jsme, že u spousty sousedů je to stejný příběh. Všude po vesnici byly odpadky," dodává Nováková.

Možná uprchlík

„Jelena jsem zde ještě nezahlédla, něco jsem o tom už ale slyšela. Laní tady je dost, občas člověk v autě musí zastavit a nechat je přejít přes silnici, vůbec se nebojí," uvádí jedna z obyvatelek Polevska.

Podle myslivců by mohlo jít i o jedince, který utekl z nějaké obory. „Normální mi to, že se jelen pohybuje takto blízko domů, nepřijde, ale možné to je. Mohlo by se i jednat o jedince, který utekl z obory. Stačí, aby ve skupince byl jeden kus, který je zvyklý na lidi a ostatní jdou za ním," uvádí Jan Filip, myslivec z České Lípy.

Důvod, proč se zvěř vydává za jídlem do vsi, je myslivcům neznámý. „Běžné to není, zima nebyla tak tuhá, aby museli jít jeleni blíže k lidem," uvádí místopředseda okresní myslivecké rady František Beránek. Jednou z příčin může být i fakt, že zvěř lidé krmí.