Slzy svatého Vavřince. Tak se v lidové mluvě přezdívalo meteorickým rojům, čili Perseidám. Právě kolem svátku tohoto světce, na přelomu srpna, jsou létající hvězdy k vidění nejlépe. Klub astronomů Liberecka zve k jejich pozorování v sobotu 12. srpna na Jizerku. Oblast tmavé oblohy je pro úkazy na obloze ideální.

Nejaktivnější ve své činnosti  létavic na noční obloze jsou v srpnu za dobrých pozorovacích podmínek viditelné pouhým okem létavice Perseidy ze souhvězdí Persea.
Perseidy nejvíce zazáří v Jizerkách a Ralsku

HVĚZDIČKOVÁ NOC

„Odpoledne budeme pozorovat s dalekohledy úkazy na Slunci. V první polovině srpna zůstává na jeho povrchu skvrna, kde došlo k několika silným erupcím. V noci pak budeme sledovat Perseidy,“ zve předseda Klubu astronomů Liberecka Aleš Majer na tradiční Hvězdičkovou noc. Předcházet tomu bude přednáška o souhvězdích a jevech na obloze v Muzeu Jizerských hor na Jizerce.

Perseidy se budou s polskými astronomy sledovat také na Sněžce a několika dalších místech Krkonoš. „V podstatě je to možné kdekoliv, stač jen vyjet kousek za město, kde nejsou rušivé zdroje osvětlen,“ doporučil Majer.

Simulace zatmění Měsíce 7. 8. 2017.
V pondělí večer se dočkáme částečného zatmění Měsíce

Pro sledování roje Perseid není potřeba vlastnit žádný speciální dalekohled, viditelné jsou pouhým okem. Navíc na obloze vylétávají na zcela náhodných místech. „Ideální je vzít si spacák nebo aspoň karimatku a vyjet někam za město na otevřenou louku,“ doporučil Majer. Nejlépe jsou meteorické roje k vidění nad ránem. Pokud ovšem oblohu nezastiňuj dešťové mraky. „Ani v tom případě lidé nemusí litovat, šance je i v následující dny,“ dodává Majer.

NEBE PLNÉ ÚKAZŮ

Letošní srpen je na astronomické jevy zvláště bohatý. Už 7. srpna mohli lidé sledovat pouhým okem částečné zatmění Měsíce. Na další se podle webu České astronomické společnosti můžeme těšit 19. srpna, kdy nastane setkání „ranního“ srpku Měsíce s Venuší. Podobně 25. srpna pak nastane setkání srpku s Jupiterem na večerní obloze.

Co jsou Perseidy?Perseidy jsou prachem periodické komety 109 Swift-Tuttle. U Slunce byla naposledy pozorována v roce 1992, přičemž vrátit se k němu má v roce 2126. Nejde tedy o padající hvězdy, jak se mnozí mylně domnívají. „Rojem Perseid prochází země vždy na přelomu července a srpna. Prachové částice se střetávají se Zemí a v atmosféře září jako meteority,“ vysvětlil Petr Horálek z České astronomické společnosti. Částice jsou zároveň natolik drobné, že se při průletu atmosférou zcela vypaří.
Zemského povrchu tedy nikdy nedosáhnou, největší částice vyhasínají ve výšce asi 80 kilometrů.
Poprvé tento optický jev popsal italský astronom Giovanni Schiaparelli ve druhé polovině devatenáctého století.