U příležitosti Mezinárodního dne archivů vystaví řády, vyznamenání a čestná uznání, udělovaná jednotlivcům i kolektivům na Českolipsku v letech 1948 1989.

Exponáty si budou moci lidé prohlédnout přímo v badatelně v sídle archivu na Střelnici v České Lípě. Mimořádnou výstavu připravili mladí českolipští archiváři a historici Michal Rádl a Petr Kozojed.

Výstava představí státní řády a vyznamenání, udělované na základě zákona a podle jasných pravidel, komu a za co se udělí a co musí dotyčný splňovat.

„Ukážeme ale také řadu dalších vyznamenání rezortních, okresních, závodních, kterých bylo před rokem 1989 opravdu hodně a některé byly vyráběny v opravdu velkých sériích kusů," říká jeden z autorů výstavy Michal Rádl. „Například vVyznamenáníyznamenání Za vynikající práci, které dostávali lidé nejčastěji při životních jubileích či odchodu do důchodu, bylo vydáno přes padesát tisíc kusů, podobné to bylo s vyznamenáním Za zásluhy o výstavbu, kterého byly uděleny také desetitisíce kusů."

Návštěvníci se z výstavy dozvědí, že stát udělování vlastních řádů a vyznamenání sledoval, od roku 1951 vznikaly propracované stanovy pro udělování řádů a vyznamenání pracujícím ve všech oborech. „Oborem, který dostával nejvíce ocenění, byl těžký průmysl, a v rámci něho zvláště hornictví," zmínil Michal Rádl.

Zvláště upozornit bude chtít výstava na rezortní vyznamenání. „Spousta lidí z Českolipska pracovalo v různých odvětvích, ať už to bylo na uranu, na dráze, na poštách, na národních výborech, a právě tyto organizace dost často oceňovaly své zaměstnance," vysvětlil Rádl.

Mladí autoři výstavy chtějí také upozornit na to, že pro oceněné za vyznamenánímčasto nevedla jednoduchá cesta. „Protože k návrhu na jejich udělování se vyjadřoval kdekdo, místní organizace národní fronty, místní národní výbor, kde se zpracovávala zpráva o pověsti, okresní národní výbor, stanovisko podával také OV KSČ a když se jednalo o státní vyznamenání, tak to schvalovalo i ministerstvo," popsal Petr Kozojed.

Ačkoliv se výstava vztahuje na ocenění, udělovaná za minulého režimu, lidé se z komentáře během výstavy mohou dozvědět také to, jakým zajímavým vývojem prošla socialistická vyznamenání během posledních 25 let. Po roce 1989 se jich lidé totiž často zbavovali, vyhazovali je, styděli se za ně.

„Dnes už je situace jiná, dnes už existuje i odborná literatura, která se řády a vyznamenáními zabývá, existují celé katalogy a z ocenění se stal předmět sběratelství jako třeba mince nebo známky," upřesnil Michal Rádl.

Návštěvníci archivu se z komentované výstavy mohou také dozvědět o tom, že různé ceny získávaly za minulého režimu také pracující kolektivy, například Národní cenu České socialistické republiky nebo Státní cenu Klementa Gottwalda.

Zajímavostí je, že laureáti státních ocenění získávali různé výhody, které měly v době socialismu svoji váhu. Patřilo mezi ně například přednostní právo při zařazení do pořadníku na automobil nebo finanční ohodnocení.

Výstava „Pocta zasloužilým?"

• bude probíhat od středy 10. do pátku 12. června v badatelně v sídle Státního okresního archivu v České Lípě, Střelnice 3035

• koná se u příležitosti Mezinárodního dne archivů