Různými fintami se snaží stále více Čechů z pojišťoven vylákat peníze. S trochou nadsázky se dá říct, že jsme opět na vrcholu v tomto národním sportu.

„Za prvních devět měsíců letošního roku jsme zaznamenali opětovný nárůst počtu odhalených podvodů. Celkem jsme letos prokázali přes čtyři sta pojistných podvodů v celkové hodnotě sto patnáct milionů, zatímco v loňském roce to bylo zhruba tři sta padesát podvodů za osmdesát pět milionů Kč,“ potvrdil řeč čísel mluvčí Kooperativy Milan Káňa.

„Od roku 2005 až do současnosti jsme na Českolipsku odhalili pouze osm pojistných podvodů, vloni šlo jenom o jeden, zatímco před pěti lety byly tři,“ uvedl Václav Bálek mluvčí pojišťovny Allianz.

Českolipsko patří k méně problémovým regionům. Od začátku roku do konce října bylo nahlášeno celkem pět takových případů a stejný počet byl objasněn. Škody se zatím vyšplhaly na částku přesahující šet set tisíc korun, zatímco v roce 2009 to bylo za více jak milion a půl.

„V loňském roce jsme měli nahlášeno také pět případů pojistných podvodů a objasnili jsme dva,“ uvedla pro porovnání českolipská policejní mluvčí Ivana Baláková.

Chtějí přijít k penězům

„Stoupá takzvaná oportunistická podvodná činnost. Jde o lidi, kteří byli až doposud čestní a řádní, ale najednou jsou v úzkých a snaží se získat třeba jen pár tisíc korun,“ upozorňuje Tomáš Zavoral z České pojišťovny a dodává, že to není nutně tak, že by byla celá pojistná událost podvodem.

Škoda obvykle opravdu vznikne, ale lidé se snaží o její navýšení, což bylo podle něj vidět například při letošních povodních. Obecná odpověď na otázku, jak je náročné a jak dlouho trvá vyšetřování pojistného podvodu, neexistuje.

„Pokud jde například o dopravní nehodu, u které je na první pohled zřejmé, že se nemohla stát tak, jak klient popisuje, lidé často svůj požadavek stáhnou hned po první reakci pojišťovny,“ doplňuje Tomáš Zavoral.

Ale jsou i extrémy, které se vyšetřují měsíce i roky. Pojistné podvody v Kooperativě má na starosti tým vyšetřovatelů, kteří podněty získávají přímo od likvidátorů pojistných událostí. Pokud vyšetřovatelé pojistný podvod prokáží, předávají podklady Policii ČR.

Pachatele prozradila rez

„Na odhalování pojistných podvodů máme v posledních letech nejenom profesionální detektivy, ale také úžasné softwarové prostředky, umožňující analyzovat případy, které mezi sebou na první pohled nemají nic společného,“ prozradil mluvčí největší světové pojišťovny Allianz Václav Bálek. Práce detektiva v pojišťovně představuje sbírání faktů, spolupráci s policisty, soudními znalci, vyšetřovateli nebo hasiči.

„Nedávno jeden motorista ohlásil, že jel moc rychle, nevybral zatáčku a skončil s vozem v rybníku. Jemu se naštěstí nic nestalo, vozidlo však bylo celé pod vodou. Specialisté pojišťovny zjistili, že vůz k rybníku jeho majitel přivezl na lafetě svého komplice a pak jej do rybníka hodili,“ vzpomíná na jeden z případů mluvčí Allianz Václav Bálek. Jedním z důležitých detailů, který prozradil skutečný děj, byla rez na brzdovém kotouči. Auto, které jede po vlastní ose, musí brzdit a tím pádem nemůže mít brzdový kotouč úplně zrezlý. Po dvaceti minutách ve vodě kotouč také zreznout nestačí.

Hrozí jim vysoké tresty

Detektivové z Kooperativy prověřovali sérii třiceti zahraničních pojistných událostí z povinného ručení. Scénář vždy stejný. Drahé zahraniční vozidlo nabourané vozidlem škoda 105 nebo 120, vyčíslená škoda ve výši 200 – 500 tis Kč.

„Podařilo se nám prokázat, že se jednalo o organizovanou akci občanů SRN. V České republice kupovali stará vozidla a najímali řidiče - bourače. Pojišťovně pak předložili nadhodnocené znalecké posudky vypracované zahraničními odhadci,“ vzpomněl na jeden z případů Milan Káňa. V současné době je vedeno proti nim trestní stíhání.

Tresty u pojistných podvodů nejsou malé. Když je způsobena pojistným podvodem větší škoda, může jít o jeden až pět let, v případě organizované skupiny to může být dva až osm let. Když je způsobena pojistným podvodem škoda velkého rozsahu, může dokonce jít až o deset let odnětí svobody.
Novelizované znění zákona o pojišťovnách také poprvé zavedlo i trestní sazbu za opakovaný podvod. Kdo páchá pojistné podvody opakovaně, může počítat s trestem od šesti měsíců až do tří let.

Autpr: Tomáš Mařas