„V současné době to je jediná možná cesta, jak se dobrat rozřešení, kdo stojí za zmizením kotlů. Další kroky budeme podnikat na základě zjištěných výsledků,“ komentuje ralský starosta s tím, že českolipské zastupitelství před několika dny postoupilo případ polici k prošetření.

„To je standartní postup. Případ dozorujeme a pokud policie zjistí, že došlo k trestnému činu, bude následně zahájeno stíhání,“ sdělila Jitka Bojanovská, tisková mluvčí Okresního státního zastupitelství v České Lípě. „Vyšetřování je ale na samém začátku a nelze proto předjímat žádný výsledek.“ Současně s tím dodává, že pokud by z podnětu jasně vyplynulo, že se nejedná o trestný čin, nebyl by případ ani předán policii.

Zrekonstruované domy po sovětské armádě v Kuřívodech měly v každém vchodě malou kotelnu se dvěma propanbutanovými kotli. V roce 2002 se ale v Ralsku měnil zdroj vytápění.

Policie přešetří postup dodavatelů tepla

Výběrové řízení na dodavatele tepla vyhrála společnost Sova z Liberce. Součástí smlouvy mezi ní a městem byla klauzule, že do roka od přechodu na centrální vytápění budou odpojeny plynové kotle v jednotlivých vchodech. Ty se prodají v komisním prodeji a peníze za ně poputují do ralské pokladny.

Ale Sova postoupila v mezidobí své smluvní závazky právě Lenoxe. Ta měla dát na základě smlouvy městu na vědomí, jestli kotle prodala a zda peníze vložila na účet města. V opačném případě měla kotle vrátit. Ralští ale dodnes nemají ani kotle a ani peníze.

S kotli se však ztratilo i další zařízení, jako jsou čerpadla, bojlery či měřící a regulační zařízení, jejichž hodnota se pohybuje v řádu statisíců.
Jak to bylo s odvozem kotlů a jejich vyúčtováním se zabýval i konrolní výbor. Jeho předseda a nový místostarosta Václav Bilický doporučil předat záležitost policii. Důvodem bylo, že výbor se nedostal ke všem dokumentům, které potřeboval.

Kotle šetřila hospodářská kriminálka

Ralská radnice podala trestní oznámení po poradě s vyšetřovatelem hospodářské kriminálky. Ta se ztracenými kotli v uplynulých měsících již zabývala. A to v souvislosti s jiným trestním oznámením, které podal místní obyvatel Vít Veselý. Vyšetřování však bylo odloženo.

„Policisté nejsou oprávněni sdělovat konkrétní informace o vyšetřování, dokud nebude uzavřeno. Do té doby musí respektovat presumpci neviny,“ odpovídá Ivana Baláková, tisková mluvčí českolipské policie.

ČTĚTE TAKÉ:

Lenoxa: Boj pokračuje

Kuřívodští chtějí, aby město vypovědělo smlouvu Lenoxe

V Ralsku nechtějí kostlivce ve skříni

O kotlích nikdo nic neví