„Policisté ve středu obyvatelům města začali rozdávat leták, kde najdou informace o trase pochodu a rady, jak dbát o svou bezpečnost. Policie sobotní akci vyhodnotila jako rizikovou, řekla liberecká krajská policejní mluvčí Vlasta Suchánková. Akce je ohlášena od 10:00 do 19:00 a policie předpokládá, že se jí zúčastní několik stovek lidí.

Trasa pochodu by měla vést z novoborského vlakového nádraží postupně přes Wolkerovu ulici, ulici T. G. Masaryka, náměstí Míru, Dvořákovu ulici, Tržní náměstí, Purkyňovu ulici a ulici B. Egermanna a Nádražní. Skončí opět před vlakovým nádražím.

Antikonfliktní tým jedná

Informační letáky, které policie připravila společně s novoborskou radnicí, lidé dostanou od policistů z antikonfliktního týmu. Ti by měli zklidňovat situaci i během sobotního pochodu. „Budou připraveni jednat s občany a různými skupinami obyvatel s cílem odvrátit možné konflikty. Situaci bude rovněž monitorovat policejní vrtulník,“ uvedla Suchánková.

Policie lidem doporučuje, aby se během pochodu a shromáždění vyvarovali jakéhokoliv protiprávního jednání a nesnažili se do průběhu akce sami zasahovat. Z oznámené trasy pochodu by také měli odstranit volně stojící reklamy a neparkovat na ní auta.

Situace v Novém Boru se zdramatizovala poté, co na začátku srpna zaútočila skupina místních Romů na hosty v baru mačetami a obušky a jednoho z nich vážně zranila. Z pětice útočníků tři skončili v cele, zbývající dva muži, šestatřicetiletý Antonín Sinu a devatenáctiletý Jakub Žiga, stále dopadeni nebyli.

Kromě akce DSSS se v sobotu ve městě chystá ještě pokojná demonstrace, kterou na protest proti shromáždění a pochodu chystá iniciativa Nenávist není řešení. Její mluvčí Miroslav Brož řekl, že její účastníci budou pokojně stát v místě, kde v Novém Boru bydlí nejchudší.

„Všechny naše aktivity budou striktně nenásilné a budou směřovat k uklidnění situace,“ zdůraznil. Na jejich přítomnost je připravena i policie.
DSSS na sobotu oznámila na severu Čech akce tři. Kromě Nového Boru se mají shromáždění či demonstrace konat ještě ve Varnsdorfu a Rumburku v sousedním Ústeckém kraji. Tam je ale situace mnohem dramatičtější a lidé proti nepřizpůsobivým Romům opakovaně protestují.

INFORMAČNÍ LETÁK
POLICIE ČR A MĚSTA NOVÝ BOR