Letiště v Hradčanech nedaleko Mimoně se stalo během čtvrtečního dopoledne cvičištěm pro pořádkové jednotky z řad policistů z celých severních Čech.
Účelem cvičení byla příprava na možné nepokoje ve městech například při fotbalových utkáních, ale hlavně na nepokoje při demonstracích v ulicích Prahy, které policisté očekávají příští rok během českého předsednictví v Evropské unii.
Všechno proto bylo připravené tak, jako by to bylo ve skutečnosti. Přibližně tři stovky policistů se rozdělily na dvě skupinky, z nichž jedna cvičila zásah a ta druhá představovala demonstranty. Ti byli navíc rozděleni na modře označené pravicové a červené levicové radikály.
Policejním těžkooděncům přijela na pomoc také cisterna s vodním dělem a nácvik mohl začít. Nic nebylo jenom jako. Dýmovnice, ohlušující dělobuchy, vodní dělo ani policejní obušky nezahálely a policisté na obou stranách barikád svou roli brali skutečně vážně, což dokazuje i řada zranění od naraženého lokte, popáleného stehna od dýmovnice až po naraženou lopatku od rány obuškem.

Průběh akce

Demonstranti jsou shromáždění na silnici, kudy má projet delegace VIP osob na zasedání do nedalekého hotelu. Delegace se však přes rozběsněný dav lidí nedostala a na řadu tak přicházejí policejní těžkooděnci za zády s cisternou a vodním dělem.
Demonstranti neuposlechli výzvu policistů na vyklizení ulice a začínají je napadat. Hází po nich lahve i dřevěné špalky. Navíc zapalují dýmovnice a přes dým není vidět ani na krok.
Policisté i hustým dýmem postupují dopředu a vytlačují dav na velkou křižovatku, kde je další skupina demonstrantů a začínají tak skutečné nepokoje. Chuligáni napadají policisty a ti si nenechají nic líbit a údery jim vracejí.
Ohlušující dělobuchy pomohly jen na chvíli a demonstranti opět začínají řádit. Na řadu musela proto přijít studená sprcha z vodního děla. Demonstranti ještě chvíli oponují, ale proud vody je zahání opodál a delegace může projet alespoň náhradní trasou.
Na své cestě se však setkává s další skupinou demonstrantů a policejní manévry začínají nanovo a scénář se opakuje. Po více než hodinové pouliční bitvě policisté vítězí a delegace doráží na své plánované místo. To se však do sebe pouští dvě už velmi rozvášněné skupiny anarchistů a skinheadů, což je další důvod k policejnímu zásahu.
Policisté vtrhnou mezi dva znepřátelené tábory a snaží se je navzájem oddělit, což se jim po chvíli daří. Ani jeden z táborů však nechce jen tak ustoupit a snaží se k sobě dostat, v čemž jim policisté brání barikádou z vozů, vlastními těly i vodním dělem. Menší skupinka skinheadů po chvíli přestává klást odpor a nechává se odvést na místo určení.
Anarchisté už zapomněli na důvod, proč jsou na místě a jejich cílem se stává opět policie. Na řadu tak znovu přichází vodní dělo, které je kropí a udržuje je v patřičné vzdálenosti od kordonu těžkooděnců.
Z davu anarchistů létají na policisty nejrůznější předměty a z řad policie pro změnu dělobuchy. Policisté dostávají pokyn k vytlačení davu na vedlejší silnici. Doprovázeni vodním dělem a několika zamřížovanými vozy proto vyrážejí krok za krokem proti rozběsněnému davu a vytlačují ho. Hlavní silnice je volná a akce může skončit.