Způsobů, jak budeme platit po Novém roce u lékařů, je více. Buď přímo lékařům, v pokladnách nebo prostřednictvím speciálních automatů. Českolipská nemocnice už má jasno: připravuje platební místa.
„V nemocnici nebudou „chladné“ automaty na peníze, ale platební přepážky se zaškoleným a vstřícným personálem,“ ubezpečil mluvčí Nemocnice s poliklinikou v České Lípě Petr Pokorný. Pokladny pro výběr povinných tzv. regulačních poplatků budou výrazně označeny a lidé je určitě nepřehlédnou.
„V Nemocnici s poliklinikou Česká Lípa, a. s. vzniknou celkem čtyři pokladní místa pro úhradu regulačních poplatků, které od 1. ledna 2008 přikazuje zákon,“ říká ředitel NsP Marcel Zhorný.
Dvě pokladny, z toho jednu s nepřetržitým provozem, zřizuje NsP na informacích u hlavního vchodu do budovy nemocnice. Pokladní přepážka vznikne také v přízemí budovy polikliniky. „Jsme připraveni také přijmout platbu kartou,“ dodává Petr Pokorný.
Zajímali jsme se, zda v českolipské nemocnici uvažují také o zavedení platebních automatů.

„Nový zákon o poplatcích je u Ústavního soudu, takže se může stát, že jej zruší. Automaty nejsou právě levnou záležitostí a mohlo by se stát, že bychom je kupovali zbytečně, proto volíme cestu pokladních míst,“ vysvětlil Marcel Zhorný.
„Vzhledem k tomu, že v prostorách nemocnice funguje řada soukromých lékařů, kteří si sami zvolí systém výběru regulačního poplatku, chceme zdůraznit, že pokladny jsou určeny výhradně pro klienty nemocnice,“ zdůraznil tiskový mluvčí.
Podle MUDr. Anny Novákové budou u všech praktických lékařů poplatky vybírat sestřičky. Dodala, že o podrobnostech také dál jednají.

 

Další zprávy z regionu najdete zde