Pokud si koupíte kozí sýr z Nového Dvora, krůtí párečky z Brniště či papírovou masku ze Zákup, můžete si být jistí, že si domů odnášíte kvalitní výrobek. Všechny zmíněné produkty a k tomu dalších devět se od soboty mohou pyšnit označením Regionální produkt Máchova kraje a Lužických hor. Soutěž o top regionální výrobek se letos uskutečnila poprvé.

Podle Jindřicha Šolce z LAG Podralsko, které stojí za projektem, označení Regionální produkt zákazníkům garantuje, že kupují kvalitní výrobek.
„Aby výrobce získal certifikát musí dodržet mimo jiné to, že se produkt vyrábí z tuzemských surovin, dodržuje hygienické, veterinární, technologické nebo řemeslné postupy podle druhu produktu,“ upřesnil Jindřich Šolc. Ten doplnil, že smyslem projektu je rovněž podpora a propagace výrobců, zvýšení kvality regionálních produktů a propagace v cestovním ruchu.

Desetičlenná porota vybrala jako nejlepší produkty kozí sýry od Mileny Krejzové z Nového Dvora u Sosnové, keramiku od Hany Grolichové z Heřmanic. Hned čtyři ocenění mají v kapse za krůtí uzené plátky, krůtí uzená prsa, krůtí párečky a mléko ZOD Brniště a Prominent CZ z Brniště.

Dva certifikáty si odnesl Oldřich Lundák z Hradčan za dřevěné posezení z masivu. Úspěšná rovněž byla cukrárna U Schwarzkopfa ze Stráže pod Ralskem, kde nabízí přes sto příchutí zmrzliny. Úspěšné byly papírové masky z PVO Zákupy. Ocenění získal med, jenž vyrábí Petr Bartoš z Bělé pod Bezdězem. Ze stejného města jsou i oceněné šperky z kamene od Světlany Žalmánkové.

Úspěšní producenti převzali certifikáty při slavnostním vyhlášení v rámci víkendové Brnišťské pouti, a to z rukou hejtmana Libereckého kraje Stanislava Eichlera. „Je dobře, že se nezapomíná na regionální výrobce. Aby získali certifikát, museli splnit náročná kritéria soutěže. Titul mají na dva roky, pak jej budou muset obhájit,“ řekl Stanislav Eichler.

„Letos na podzim bychom rádi ocenili i další výrobce a doufáme, že značka se bude rozšiřovat,“ dodal za vyhlašovatele soutěže Jindřich Šolc.