Jedno z nejzávažnějších infekčních onemocnění ji postihlo ani ne dva týdny před odjezdem domů. Zatímco cvičitelka tráví poslední dny v exotice léčením na hotelovém pokoji, její psí svěřenkyně Cama, se čím dál tím lépe oddává pachům buše a práci s tamními celníky.

Důkazem jsou mimo jiné další zachráněná zvířata, které se dvouleté feně belgického ovčáka podařilo minulý týden vyčmuchat na hranicích Brazaville v Kintele. Mezi nimi několik krokodýlů, dikobrazi a živé kozy. „Camička pracuje skvěle i beze mě, což je super. Možná to mělo přijít, abych na akci nejela a Cama si zvykla s cizími," uvažuje cvičitelka z Boru, která se už tuto neděli s Camou rozloučí. „Asi to bude smutné, ale důležité je, že si rozumí se psovodem a to je pro mě to hlavní," tvrdí statečně Böhme.

První česká vyslankyně

Novoborská kynoložka odjela se svou fenou do Konga letos 15. února, aby tamní celníky naučila povely a práci se psem při vyhledávání pašovaných zvířat, slonoviny, zbraní i nábojů. Už loni v létě působila na stejném místě, když úspěšně asistovala při výcviku problémových psů z Izraele.

Cama je vůbec prvním psem z České republiky, který do Konga odjel pomáhat v boji proti pašerákům.

Zachráněná zvířata, která se dvouleté feně belgického ovčáka podařilo minulý týden vyčmuchat na hranicích Brazaville v Kintele.

Zachráněná zvířata, která se dvouleté feně belgického ovčáka podařilo minulý týden vyčmuchat na hranicích Brazaville v Kintele.