Skalice: Noc s netopýry

Ekoporadna ORSEJ při Vlastivědném muzeu a galerii v České Lípě chystá na pátek 29. srpna noční přírodovědný program o netopýrech a vrápencích České republiky. Již 18. mezinárodní noc pro netopýry proběhne před jeskyní na úpatí Skalického vrchu ve Skalici u České Lípy od 20.30. Ředitel muzea a zoolog Zdeněk Vitáček návštěvníky seznámí s životem běžnějších i vzácných druhů netopýrů a se způsoby jejich ochrany.

Účastníci netopýří noci se také dozví, jak a proč probíhá odchyt a následné kroužkování těchto zvláště chráněných létajících savců a mnoho dalšího. Na místě bude k dispozici řada tiskovin a informačních materiálů, pohlednice nebo pamětní vstupenky. Doporučujeme: baterku nebo čelovku. Akce je zdarma.

Česká Lípa: Alastair

Páté putovní zastavení vážné hudby bude mít v pátek 29. srpna od 19.30 zastávku na Vodním hradě Lipý v České Lípě. Vystoupí zde hudební skupina Alastair, která hraje irskou, skotskou a shetlandskou tradiční hudbu v netradičním pojetí.

Zahrádky: Myší večerní rej

Kouzelný večer s myškami plný kreativních disciplín a her proběhne v pátek 29. srpna na fotbalovém hřišti v Zahrádkách. Po splnění všech disciplín čeká všechny zúčastněné ,,myšky''průvod na vypuštění lampiónů štěstí. S sebou si nezapomeňte vzít dobrou náladu, baterku a lampión (možnost zakoupení lampiónu na místě). Pořadatelé připravili malé občerstvení. Vstupné je dobrovolné.

Horní Libchava: Zámecké veselí

Zámek v Horní Libchavě slaví 440. jubileum svého vzniku a v sobotu 30. srpna nabídne u této příležitosti den plný zábavy pro malé i velké. Po celý den budou v zámku probíhat pohádkové prohlídky s princeznou Zdeničkou na téma „(Ne)Lehký život na zámku". Na nádvoří se můžete těšit na bubnování s indiánem nebo pohádku Když se staví zámek. Mezi programem budete moci děti zabavit v dětském koutku, něco hezkého si koupit v Etnoshopu a nebo se občerstvit v Ogoh baru.

Program:
14:30 - bubnování s indiánem
15:30 - pohádkový příběh: Když se staví zámek + soutěž o nejhezčí obrázek zámku
16:30 - tanečky s princeznou a pěvecká soutěž

Kamenický Šenov: Skleněné Varhany

Město Kamenický Šenov slaví v tomto roce hned dvě výročí 290. výročí založení tradice výroby lustrů a 120. výročí úmrtí Eliase Palmeho, zakladatele výroby křišťálových lustrů. Tyto oslavy vyvrcholí 30. srpna od 13 hodin na parkovišti u Panské skály. Těšit se můžete na dobový jarmark, komedianty na káře, mobilní sklářskou pícku, korálkovou dílnu, Oybinský vláček, dřevěný kolotoč, „sklářské dílny" a soutěže pro děti či jízdu na koních. Celý den bude zakončen velkým ohňostrojem.

Program:
13:30 - Pohádka o třech kůzlátkách
14:00 - Ajeto Glass Dixieland
15:30 - kejklířské vystoupení
16:20 - Optimic II
17:40 - divadlo pro děti
18:00 - Causa Rock
20:30 - Queen Revival Princess
22:30 - ohňostroj

Doksy: Vinobraní u jezera

Sobotní akce v hotelu Port se vydařila.I letos můžete v sobotu 30. srpna vyrazit k hotelu Port v Doksech na čerstvý burčák a skvělá vína moravských vinařů. Ten, kdo sem zavítal i v předchozích letech, již ví, že kromě dobrého pití a jídla, se na vinobraní může těšit na odpoledne plné zábavy pro dospělé i pro děti. Atmosféru bude zpříjemňovat skupina NaEx-band, kterou stylově doplní moravská cimbálová muzika Fjertůšek, a to až do večerních hodin.

Po celé odpoledne si návštěvníci budou moci bezplatně užívat okružní plavby lodí Hynek po Máchově jezeře, učit se žonglování či jiné kejklířské praktiky. Mražené speciality a dřeně značky Dione doveze firma Agrimex, která je již tradičně bude po celou dobu akce nabízet za symbolické ceny.

Na děti všech věkových kategorií čeká velká dětská soutěž se sedmi soutěžními úkoly, za jejichž absolvování budou sbírat razítka a následně i odměny. Soutěž vyvrcholí tombolou, ve které budou dvakrát za odpoledne losovány lístky s nasbíranými razítky. V tomto případě majitel lístku vyhrává nejen dětskou, ale i atraktivní dospěláckou cenu.

Nejen děti bude bavit i oblíbené dětské divadlo Minor z Prahy. To na letošní vinobraní přiveze originální hru „Autobus", kterou v rámci odpoledne zahraje hned dvakrát. Celé představení probíhá přímo v autobusu, kterým přijedou i samotní herci a který údajně umí i zpívat. Kromě toho skrývá také jednu tajemnou cestující a právě od ní se celý příběh odvíjí.

Jablonné: Loučení s létem

S prázdninami se budete moci rozloučit tuto sobotu na koupališti v Jablonném v Podještědí. Pouťové atrakce budou k dispozici už od pátku, následující den startuje program v 16 hodin.

Program:
16:00 diskotéka a soutěže pro děti s Luckou Sinkovou
17:00 Rolnička, nafukovací divadlo pro děti, Ořechová pohádka
17:30 diskotéka a soutěže pro děti s klaunem
18:30 nafukovací divadlo, Když jsem já sloužil
19:00 Los Chuperos
21:00 Hasičská fontána
21:30 kapela Pegas

Cvikov: Country táčky

Sobotní rodinné odpoledne ve stylu country chystá město Cvikov na sobotu 30. srpna od 15 hodin v areálu Letního kina. Vystoupí Martin Žák s kapelami Stará almara a New-Time Country Band, Dětský taneční soubor Country Roud nebo kovboj s lasem a bičem Aleš Kozák. V areálu čeká na návštěvníky indiánský tábor, ukázky ruční výroby másla, výlet do světa bylin a jedlých plevelů, medu a včel, a ukázky dalších tradičních řemesel. Nebude chybět výuka stylových tanců, škola lasování nebo společné muzicírování.

Závody malotraktorů a samohybů domácké výroby - to je Vehicle Grad Prix v Kravařích.Kravaře: Vehicle Grand Prix

Závody malotraktorů a nejrůznějších samohybů domácké výroby, to je tradiční Vehicle Grand Prix v Kravařích. Prezentace účastníků začne v sobotu 30. srpna v 10 hodin na místním fotbalovém hřišti, o hodinu později vyrazí pekelné stroje na spanilou jízdu. Proběhnou také soutěže o Chytrolína, Intošku a Žrouta Kravař. K vidění bude také technika místních hasičů.

Sloup v Čechách: Den na minifarmě

Den otevřených dveří chystá na neděli 31. srpna Minifarma ve Sloupu v Čechách. Na děti v doprovodu rodičů čeká zábavný program ve stájích. Svezení na koních i ponících, hry a soutěže, prohlídka areálu,… Nováčci se mohou zapsat do jezdeckého kroužku. Akce se koná za každého počasí v kryté jezdecké hale.

Česká Lípa: Šípková Růženka

Na závěr léta se s dětmi vydejte do divadla. Jiráskovo divadlo v České Lípě nabídne v neděli 31. srpna Šípkovou Růženku. Klasická pohádka na motivy českých pohádek o princezně Růžence, zlé sudičce a kralevici, který dokáže zrušit zakletí celého Růžového království, začíná v 15 hodin.

Horní Světlá: Lužické křivořezání

Příznivci umění a dobré pohody si přijdou o víkendu na své v Horní Světlé (Myslivny), kde se koná již dvanácté setkání malířů a řezbářů. Umělci budou tvořit v sobotu od 9 do 18 hodin, v neděli od 9 do 14 hodin, po oba dny bude k poslechu hrát kapela Ruksak a v neděli odpoledne proběhne výstava a prodej vyrobených děl. V sobotu od 11 a v neděli od 14 navíc zpestří program ukázky agility.

Nebude chybět dobré pivečko a grilovaná domácí klobáska.