Už jen zkolaudují, vybaví nábytkem a nezbytným zařízením a velké stěhování může vypuknout. Pouhý krůček od dokončení stojí rodinné domky pro mentálně postižené ženy z Mařenic, které bezmála rok vznikaly v Novém Boru a Cvikově.

Dokončením těchto čtyř staveb se na Novoborsku uzavírá několikaletý projekt Libereckého kraje, jehož cílem je handicapovaným ženám především umožnit větší kontakt se společností.

Ženy z Mařenic se na nové bydlení těší

„Stěhování je záležitost ještě delší doby, ale připravujeme se na něj intenzivně už tři roky, co se týká třeba dovedností. Lidé se také chodí koukat na stavby, sledují jak rostou a do nového bydlení se těší," řekla Deníku Petra Bröcklová, ředitelka Domova pro osoby se zdravotním postižením v Mařenicích.

Práce na rodinných domcích pro postižené ženy z Mařenic v Novém Boru a Cvikově míří do úplného finále. Do dvou domů v Novém Boru a dalších ve Cvikově se má přestěhovat dohromady třicet žen. Podle Blanky Daníčkové z Krajského úřadu Libereckého kraje by pak stěhování mělo proběhnout nejdéle během prvního čtvrtletí příštího roku. Do obytných domů se přestěhují klientky z ženského Domova pro osoby se zdravotním postižením v Mařenicích. Domov tam leží mimo obec, má nevhodnou polohu a je složitě dostupný.

Právě proto ho Liberecký kraj zařadil do projektu Podpora transformace sociálních služeb. Rada Libereckého kraje o tom rozhodla už v roce 2007. Poté následovalo dlouhé období projektové přípravy, včetně vyhledávání vhodných míst k jejich realizaci.

Ve Cvikově, kde vyrostlo kromě domu určeného k bydlení také aktivizační centrum se zázemím pro management, projekt našel místo západně od náměstí ve směru k Pivovarské ulici. V Novém Boru jeden z rodinných domků vyrostl u fotbalového hřiště, druhý potom vedle městského divadla.

„Ve Cvikově bychom měli mít devět uživatelů a v Novém Boru jedenadvacet s tím, že ti novoborští budou auty nebo autobusem přejíždět za aktivizačními činnostmi do Cvikova," popsala už dříve ředitelka Domova v Mařenicích. Projekt transformace přišel celkem na 56 milionů korun. Liberecký kraj k jeho realizaci využil finanční prostředky z Evropské unie.

Práce na rodinných domcích pro postižené ženy z Mařenic v Novém Boru a Cvikově míří do úplného finále.