Desítky lidí v prosinci v Doksech téměř zaplnily místní kino. Obyvatelé města sem přišli podpořit zdejší zastupitele. Chtěli, aby vydali rozhodnutí, že se Doksy budou ucházet o zámek v centru města, který jeho majitel Liberecký kraj nabízel k prodeji. Teď může v Doksech zavládnout radost a euforie z vítězství.

Doksy skutečně dostanou šanci přivést zámek znovu k životu a nabídnout návštěvníkům letoviska další turistický cíl. Kraj městu zámek zatím „pouze" zapůjčí, ale za velmi výhodných podmínek. Vedení města se na nich s Libereckým krajem už předběžně dohodlo.

„Je to dílčí vítězný krok," říká starostka Doks Eva Burešová. „Plné vítězství to bude až ve chvíli, kdy se nám podaří dokončit vše, co se zámkem zamýšlíme."

Podle starostky je důležité, že se městu podařilo dohodnout se s Libereckým krajem. „Jeho představitelé jsou si také vědomi toho, že zámek může přispět k dalšímu rozvoji města a že to může mít efekt i pro rozvoj kraje," vysvětlila Eva Burešová.

Kraj zatím zámek městu zapůjčí na dva roky. „Snaží se tím chránit sebe, aby za dva roky nezjistili, že neplníme, co jsme slíbili. Na druhou stranu chtějí chránit i nás, abychom si za dva roky ověřili, že na to máme a že zámek opravdu chceme provozovat," vysvětlila formu zápůjčky starostka ve čtvrtek zastupitelům.

V případě, že budou mít Doksy reálnou šanci získat na obnovu zámku dotaci a její podmínkou bude právní nebo delší nájemní vztah k památce, tak kraj městu zámek bezúplatně převede nebo prodlouží platnost nájemní smlouvy.

Pokud by se Dokským povedlo sehnat investora pro boční křídla zámku, bude se mezi městem, krajem a investorem znovu jednat o smluvních vztazích. V podmínkách výpůjčky je také ustanovení, že pokud Doksy nebudou chtít za dva roky v obnově zámku pokračovat, kraj městu proplatí všechny investice, které na památce ze strany města mezitím proběhnou.

Den otevřených dveří

Předběžně domluvené podmínky by už zítra měli schválit radní Libereckého kraje a písemné smlouvě o výpůjčce pak musí dát zelenou krajské i dokské zastupitelstvo.

„Než se smlouva podepíše, chtěli bychom na zámku uspořádat den otevřených dveří, aby obyvatelé města viděli, do čeho jdeme," uvedla starostka Doks. Město chce také jako jednu z prvních věcí nechat zpřístupnit zahradu zámku. A od začátku se zaměřit na hledání dotací na jeho obnovu.

O zámek se ucházel také ruský investor. Do Liberce už vloni vzkázal, že je ochotný zaplatit cenu, jakou Liberecký kraj požadoval tedy 45 milionů a 260 tisíc korun. Rus ale později několik schůzek s vedením kraje zrušil a nakonec svoji nabídku stáhl s tím, že raději bude investovat do obchodního centra v zahraničí.

Rozhodnutí Doks o obnově zámku podporuje studie, kterou si nechalo vypracovat město. Doporučuje, aby město převzalo hlavní část zámku, zatímco jeho křídla by měla sloužit k soukromým aktivitám, např. pro vybudování restaurace nebo hotelu zaměřeného na kongresovou turistiku. Doksy chtějí v části zámku obnovit prohlídkovou trasu, získat zpět mobiliář a díky podpoře potomků šlechtické rodiny Waldsteinů také další vybavení. V dalších částech zámku by mohly najít zázemí dokské kulturní instituce a organizace.