Historicky cenných domů, které čekají na opětovné využití, je na Českolipsku plno. Jedná se o bývalé továrny, zemědělské provozy nebo jiná stavení, které dnes mají z různých důvodů nejlepší léta za sebou.

Takovým objektům se věnuje občanská iniciativa prazdnedomy.cz, jež sdružuje zájemce o architekturu a historii. Ti se snaží nenásilnou formou upozornit na často havarijní stav těchto objektů.

„Prázdný dům představuje pro svou lokalitu problém, přitahuje negativní sociální jevy a snižuje hodnotu okolních nemovitostí. Naší myšlenkou je zmapovat tyto prázdné objekty a prostřednictvím veřejnosti na toto téma upozornit," říká vedoucí projektu Petr Zeman.

Mnoho z takto opuštěných staveb získali věřitelé v exekučním řízení, případně je nakoupili lidé, kteří nevědí, jak s nimi naložit nebo na to zkrátka nemají dostatek finančních prostředků.

Často se jedná o objekty velké historické hodnoty ze zlaté průmyslové éry, která skončila druhou světovou válkou. Neuvědomělé nakládání s majetkem ze strany státu za minulého režimu, případně divoké změny vlastnictví po revoluci, přivedlo tyto stavby často na pokraj zániku.

Vybrali jsme pro vás několik případů, které stojí za povšimnutí.

Mlýn v Zahrádkách

MLÝN POD ZÁMKEM V ZAHRÁDKÁCH prochází pomalou rekonstrukcí již několik let.

Přímo pod skálou, na které stojí vyhořelý zahrádecký zámek, se nachází další objekt v havarijním stavu. Jedná se o bývalý mlýn Heinricha Schwarze, postavený v letech 1864-1865 v novorománském slohu. Stavba byla přestavěna do současné podoby na přelomu 19. a 20. století a jako mlýn fungovala až do 80. let. Následně byla většina vnitřního technického vybavení zlikvidována a objekt sloužil jako statek a skladiště. Od devadesátých let objekt chátrá a v současnosti je v soukromém vlastnictví.

Nový majitel stavbu postupně opravuje a rád by ji přeměnil na ubytovací zařízení nebo pivovar. Nedostává se mu však finančních prostředků. Na opravu byla v minulosti poskytnuta dotace, ale zatím se podařilo zajistit pouze střechu objektu, aby jej dále neničily přírodní vlivy. Odhadovaná cena rekonstrukce se blíží dvaceti milionům korun.

Továrna v Šenově

Bývalou továrnu na lustry firmy Elias Palme, v minulosti jednoho z nejrespektovanějších výrobců luxusních svítidel pro paláce, kostely a slavnostní sály, přestal tehdejší vlastník, státní podnik Lustry využívat v roce 1972. Od té doby secesní stavba z roku 1905 pomalu chátrá. Objekt byl na konci roku 2007 prohlášen kulturní památkou, přesto jeho devastace pokračuje. Část budovy, která je dlouhou dobu ve velmi špatném technickém stavu, se již před časem sesunula k zemi a odborníci se obávají další možné havárie.

Současný vlastník, společnost PR Progress je ochoten objekt pronajmout případnému zájemci na 10 let za pouhou jednu korunu, avšak je nutné, aby se nový nájemce na opravě stavby podílel.

Sklárna ve Svoru

SKLÁRNA VE SVORU čeká na rekonstrukci.

Sklářská huť z roku 1875 známá pod názvy Tereza a Severosklo je od ukončení výroby v roce 2003 prakticky nevyužívaná. Z areálu, kdysi jednoho největších v regionu, zůstalo v současnosti už jen několik budov. „Areál bych rád revitalizoval, ale vzhledem k finanční náročnosti žádám o dotaci. Objekty jsem ochoten dlouhodobě pronajmout," říká majitel objektu Petr Nauš.

Zákupská textilka

Rozsáhlý areál v centrální části Zákup také čeká na nové využití. Bývalá koželužna, jež byla vybudována v roce 1924 se po druhé světové válce transformovala na textilní výrobu. Ta zde probíhala až do roku 2004, kdy musela firma Retex kvůli přívalu levné asijské konkurence provoz uzavřít. Od té doby areál chátrá a byť je v poměrně dobrém stavu, odhadované náklady na rekonstrukci jdou do desítek milionů korun.

Podle krajského odboru regionálního rozvoje by bylo v místě nejlepší navázat na průmyslovou výrobu s ohledem na okolní zástavbu rodinných domů.

Je smutné pozorovat úpadek kdysi slavných a honosných objektů, nicméně není jednoduché najít těmto stavbám v dnešní době nové využití.