Tuto akci vyhlásilo mimoňské zastupitelstvo na svém zasedání 30. listopadu 2006. Tento krok učinila radnice vůči dlužníkům, kteří měli nebo mají nájemní vztah k bytu s městem Mimoň. Penále město hříšníkům odpustí, ale pouze v případě, že dlužnou částku splatí do předem pevně stanoveného data.
První dvě etapy této akce již proběhly. Ti, kteří dlužili za penále na nájemném do 20 tisíc korun, měli svůj dluh splatit nejpozději do konce února tohoto kalendářního roku. V druhé etapě museli ti, kdo dlužili částku do 50 tisíc korun vyrovnat dluh do konce března tohoto roku.
V současnosti probíhá třetí a zároveň etapa „prázdninové akce“ . V té musí občané, kteří dluží na penále na nájemném za byty více než 50 tisíc korun uhradit svůj dluh do konce května roku 2007.
„Penálových prázdnin využilo zatím 66,6% obyvatel a ti dále bydlí ve svých bytech. Dlužníci uhradili celkem 192 187 korun a bylo jim odpuštěno penále ve výši 202 417 korun,“ vyjádřil se starosta města František Kaiser.
Město v těchto dnech vyhlásilo zcela novou akci, kde možnost splatil své dluhy vůči městu za pronájem nebytových prostor v majetku města dostanou i podnikatelé. „Rozhodli jsme se, že stejnou možnost jako dostaly fyzické osoby dostanou i podnikatelé,“ uvedl František Kaiser. Podnikatelé však musí dodržet předem stanovené podmínky. Dlužníkovi bude prominuto 100% dlužného nájemného tehdy, pokud prokáže, že proti němu nebylo zahájeno vymáhání pohledávky exekutorem a že svůj dluh na nájemném a také soudní poplatky zaplatí v předem stanovených termínech.
„Chystám se této možnosti využít. Jsem rád že existuje,“ svěřil se jeden z místních podnikatelů.