Je to podobné, jako kdyby se z člověka v bezvědomí na kapačkách stal znovu vitalitou kypící aktivní sportovec. Obdobně neuvěřitelné zmrtvýchvstání zažil v posledních dvanácti letech unikátní barokní kostel sv. Petra a Pavla v Horním Prysku. Z ruiny se proměnil v zářící perlu obce.

ZAJÍMAVOST Zvláštní význam z vybavení kostela majířezbářské práce Antonína Maxeze Sloupu, praotce slavného uměleckého rodu.V Prysku vytvořil bohaté zlacené rámy obrazů a sochy českých světcůsv. Václava, sv. Ludmily, oblíbeného sv. Josefa nebo ve Sloupu velmi populární sv. Rosalii, patronku proti moru.Vrcholem mistrova díla je kazatelna z roku 1763s postavami evangelistů, Mojžíše a znázornění desatera. Soubor Maxova díla se dá srovnat s jinou historickou stavbou jím vybavenou řezbářsky, a tovesnickým kostelem v Ojvíně na Žitavsku.

Kromě „institucí" jako je obecní úřad či katolická církev mají na jeho renovaci obrovskou zásluhu také sami lidé z Prysku, ti trvale bydlící, ale i chalupáři, kteří v roce 2002 založili Sdružení na záchranu kostela. Aby měli peníze na jeho opravu, skládali se Preškaváci ve sbírce, uspořádali desítky benefičních kulturních akcí, založili dnes už legendární Léto s Pryskem a v rámci brigád na opravách kostela a jeho okolí vlastnoručně pomáhali.

Slavnost požehnání

Převezením sochy sv. Jana Nepomuckého na terasy před zvonicí a slavnostním svatým požehnáním z rukou biskupa litoměřického Mons. Jana Baxanta se letos na jaře celá éra završí. Je důkazem, že když se lidé začnou zajímat o své okolí, mohou se dít velké věci.

Slavnostní požehnání by měl kostel dostat 21. června v 11 hodin. Do té doby by měly skončit poslední malé opravy, které v těchto dnech finišují. „V interiéru dochází k rekonstrukci lavic a instalaci zrestaurovaného vybavení kostela. Samozřejmostí je úklid okolního hřbitova a odvoz stavebního materiálu, který provedli zaměstnanci obce," popsal starosta Prysku Jan Sviták.

Slavnosti požehnání by se měla zúčastnit řada významných hostů.

Rekonstrukce kostela v Prysku• Červen 1998 - Paradox: stále více chátrající kostel v Prysku využívá České televize, natáčí tu hudební programy v dobovém oblečení
• Červenec 1999 - koná se hudební akce a výstava na záchranu kostelu, vystupují českolipští St. Woody a Jakub a Obří Broskev
• Květen 2002 - Vzniká Sdružení za záchranu kostela sv. Petra a Pavla. Sdružení pořádá kulturní akce, jejichž výtěžek putuje na konto pro kostel. Sdružení se podařilo získat první grant od Open society Found.
• 2003 - Projekt na záchranu kostela v Prysku byl nominován na cenu Prorok, kterou vyhlašují čtyři největší české nadace. Do akcí na záchranu kostela se zapojuje nejslavnější preškavská chalupářka, herečka Vlasta Chramostová. Jedna z prvních investic: v kostele je nainstalován alarm, obec připravuje projektovou dokumentaci na rekonstrukci kostela. Koná se první ročník Léta s Pryskem, jehož výtěžek jde na záchranu kostela. Probíhá benefice členů opery Národního divadla.
• 2004 - Opravuje se střecha kostela, připravuje se odvodnění pomocí drenáží. Chystá se elektroinstalace.
• 2005 - Kostel získal darem čtyři křišťálové lustry. Obec navázala úzkou spolupráci úzkou spolupráci s katolickou církví. Společnými silami postupně získaly nutné finanční prostředky (Česko-nemecký fond budoucnosti, Ministerstvo kultury, Liberecký kraj).
• 2006 - Po 40 letech se do zvonice kostela vrátil zvon a dřevěné žaluzie do oken
• 2007 - Kostelem se po letech rozezněly varhany. Vzácný barokní nástroj z první poloviny 18. století prošel nákladnou renovací, kterou podpořil Česko-německý fond budoucnosti.
• 2008 - Začala nová veřejná sbírka na kostel, dokončena obnova fasády, renovuje se interiér včetně lavic.
• 2009 - Opravy podlah, zvonice a oltářů.
• 2011 - Dokončení rekonstrukce zvonice. Do zlacené kupole jsou vloženy dokumenty, peníze a tisk, aby zůstaly uchované pro další generace.
• 2012 - Chybí už jen drobné úpravy. Rekonstrukce se blíží do finále.
• 2013 - Vyhlášena veřejná sbírka na zakoupení dalších dvou zvonů do zvonice kostela
• 2014 - Definitivní tečkou za rekonstrukcí kostela bude návrat sochy sv. Jana Nepomuckého na terasy před zvonicí a svaté požehnání kostelu od litoměřického biskupa.