Vedení českolipské radnice se loni obrátilo na policii ve věci podezření na příliš štědré rozpouštění městských peněz v odměnách pro strážníky. Údajné pochybení měl odhalit interní audit, nařízený starostkou města.

Při vyplácení odměn však k žádnému pochybení nedošlo. Tak zní vyjádření policejních vyšetřovatelů. „Zpráva vyšetřovatele sděluje, že odměny byly vyplaceny v souladu s dosavadní praxí městské policie a platným organizačním řádem," napsala českolipská starostka Romana Žatecká (ČSSD) na písemný dotaz opozičního zastuptele Tomáše Vlčka (SLK).

„I přes tento závěr se však nemohu ztotožnit s tím, že z veřejných financí jsou dlouhodobě vypláceny odměny procesem nerespektujícím zákoník práce. Proto byla nápravná opatření uložena hned po skončení auditu. Ve spolupráci s interní auditorkou byla přijata pravidla pro vyplácení odměn a jimi se nyní tento proces řídí nejen u městské policie, ale i ve všech příspěvkových organizacích a v Městském úřadu," doplnila starostka. 

Jako podezřelou osobu v trestním oznámení tehdy radnice uvedla bývalou radní města Pavlu Procházkovou (ANO 2011), zodpovědnou za řízení městské policie. Procházková teď chce, aby se jí vedení města omluvilo.

Z pozice radní města řídila Pavla Procházková městskou policii od prosince 2014 do března 2015. Poté, co se ve sporu strážníků s radnicí postavila na stranu městské policie, ji nechalo vedení města odvolat.

Postup radnice považuje Procházková za zastrašování politických oponentů. „Nemohu se zbavit pocitu, že se jedná o metody, které mají osobně a profesně uškodit a v očích veřejnosti danou osobu zdiskreditovat," uvedla zastupitelka pro deník Právo. Za Procházkovou se chtějí postavit i další opoziční zastupitelé. „Veřejně starostku vyzveme, aby se omluvila," ujišťuje Tomáš Vlček (SLK). „Není přeci možné, aby se politické spory řešili kriminalizací a policií," dodal.