Monumentální záměr umístit do tradičního ohniska sklářského řemesla ohromný podnik na výrobu užitkového skla před padesáti lety od základu měnil Nový Bor. Probíhaly horečné přípravy na podzimní spuštění ohromného závodu Borocrystal. Ten pak od roku 1974 nese jméno Crystalex.

„Městečko se sedmi tisíci obyvateli se v 60. a 70. letech minulého století překotně rozrostlo na téměř dvojnásobek, velmi rychle se postavily pro nové zaměstnance a jejich rodiny byty, školky nebo sportoviště,“ uvádí mluvčí novoborské radnice Radmila Pokorná

Nová výstava v novoborském Sklářském muzeu připomíná historii závodu, zaměřuje se na rekordně rychlou výstavbu komplexu, či díla výtvarníků, kteří se podepsali na známých tvarech užitného skla, vyvážených do mnoha zemí na světě. Připomíná zajímavé práce ze sympozií IGS a umožňuje pozorovat výše naznačené změny, kterými se Crystalex vepsal do tváře Nového Boru. Výstava potrvá do 29. října.

ZA DVA ROKY HOTOVO

„V roce 1964 se rozhodlo o stavbě nového sklářského kombinátu za tehdy závratných 120 milionů Kčs, v červenci následujícího roku byla podepsaná smlouva se stavební organizací Union Engineering jugoslávského Bělehradu, 20. srpna 1965 byl položený základní kámen a jen o 6 dní později přijeli první jugoslávští dělníci,“ přibližuje vedoucí Sklářského muzea Eliška Vavříčková počátky novoborského Crystalexu. Sklářské vany se poprvé naplnily o dva roky později.

„Slavnostností otevření proběhlo za obrovského zájmu veřejnosti a tehdejších nejvyšších politických představitelů na státní svátek 28. října 1967. O významu svědčí doprovodný program oslav,“ uvádí Pokorná.

Nechybělo nic. Přes Nový Bor přelétlo tryskové letadlo, utkala se zde Sparta s Libercem, nad městem seskočili parašutisté, hrála vojenská hudba, a korunu všemu nasadil grandiózní ohňostroj. Krátký úsek padesáti let historie podniku, velice těsně svázaného s městem, už takto slavný nebyl.

PÁD A VZKŘÍŠENÍ

„V roce 2008, kdy společnost s pětimiliardovým obratem zasáhla celosvětová finanční krize, přišla insolvence. V lednu 2009 vyhlášení konkurzu a velmi rychlé ukončení výroby. Ze dne na den přišlo v Novém Boru o práci 1200 lidí,“ popisuje rychlý pád podniku Radmila Pokorná.

Sklářské pece po dlouhé době vyhasly, jejich obložení rozpraskalo. Málokdo si dělal naději na znovuzavedení výroby.

Noví vlastníci Crystalexu však přišli už v září 2009. V lednu následujícího roku se spustila první vana a první dvě automatické linky. Už v prvním roce přesáhl obrat společnosti půl miliardy korun. Dnes, po dalším rozšíření výroby, činí obrat přes miliardu. Více než polovina pracovních míst se vrátila.

Nejen díky ochranným známkám Bohemia Crystal a Bohemia Glass tak pijí z novoborských kalíšků a odlivek lidé ve Spojených státech, v Rusku, Číně a v dalších asi sedmdesáti zemích světa.