Ne z liberecké kanceláře, ale tak jak slíbil přímo v českolipské nemocnici prověřuje její fungování Marek Pieter, náměstek hejtmana Libereckého kraje pro ekonomiku, investice, správu majetku, informatiku.

Pieter od listopadu dočasně zodpovídá i za oblast zdravotnictví a do českolipské nemocnice přijel včera. Jednal tu za doprovodu Aleny Riegerové, vedoucí odboru zdravotnictví Krajského úřadu v Liberci, s generálním ředitelem nemocnice Jaroslavem Kratochvílem.

„Diskutovali jsme o tom,jak vypadá výsledek hospodaření nemocnice, bavili jsme se o investicích v následujícím roce, řešíme společně například zdroj tepla, chladu a rozvodů, což je asi ta nejpodstatnější věc," uvedl náměstek Pieter.

Studie rozhodne o teplu pro špitál

Kromě toho řešili i záměr přemístění stanoviště Zdravotnické záchranné služby, která by se z nevyhovujícího „pavilónu" naproti budově hygieniků měla přestěhovat za budovu nemocnice do bývalé autodopravy. „Domluvili jsme se na projektové činnosti a to nejen této autodopravy, ale i rozvodů," potvrdil náměstek Pieter.

Jak doplnil, kraj nyní čeká na dokončení studie, která řekne, jaký zdroj tepla je pro budoucnost nemocnice nejvhodnější. „Pokud nám to bude matematicky a finančně vycházet, tak na základě toho stanovíme rozsah projektové činnosti. Budeme chtít řešit celý komplex nemocnice, ale po etapách dle finanční situace. Myslím, že to bude jedna z těch cest, která přinese velké úspory v rámci provozu nemocnice," řekl Pieter.

Dokud bude zodpovídat za oblast krajského zdravotnictví, počítá s cestami do České Lípy i nadále. Což potrvá minimálně další měsíc. „Počkáme, zda na konci února bude nominace na obsazení rezortu zdravotnictví taková, která projde hlasováním. Nicméně stále se věnuji zdravotnictví, protože mě tato oblast zajímá hlavně z pohledu investic, abychom péči posouvali kupředu, samozřejmě řešíme i další věci jako jsou lůžka pro pacienty nebo smlouvy s pojišťovnami," sdělil Marek Pieter.

Záchranka chce do nového sídla• zůstane v areálu nemocnice, ale posune se výrazně dozadu
• opuštěný objekt někdejší autodopravy tvoří především velké garáže i myčka aut
• sanity, jedoucí k případům, by nevyjížděly na Purkyňovu ulici jako dosud, ale do ulice Pod Špičákem a odtud na hlavní tah z České Lípy do Zákup