Který budoucí prvňáček se netěší do školy? V Kravařích určitě všichni. Ke kornoutu se sladkostmi si letos na první cestu do školy přibalí zřejmě i památníček. Jejich devítiletý boj s předměty a učiteli totiž přijede druhého září zahájit sportovní legenda Dominik Hašek. První školní den bude docházka zcela jistě stoprocentní. „Snažíme se každý rok pro prvňáčky připravit jejich nástup do školy jako velký den," prozradil Zdeněk Šmída, ředitel Základní školy v Kravařích.

Po politicích kteří vítali prvňáčky v předchozích letech, se obec ve spolupráci se školou rozhodla dětem ukázat vzor i z jiného prostředí.

Dominátor „přibruslí" na devátou hodinu. „Nejprve děti přivítá, popřeje jim něco do prvního školního roku a pak se s nimi půjde podívat na novou třídu pro prvňáčky," prozradil ředitel školy. Učebna prošla kompletní rekonstrukcí a přibyla nová interaktivní dotyková tabule. „Tu se nám podařilo zakoupit díky dotacím z Evropské unie na obnovu výpočetní techniky, takže se mají prvňáčci na co těšit," informoval Zdeněk Šmída.

Pásmo úspěchů

Kdo zapomene na památníček, nemusí být smutný. „Pro každého z prvňáčků máme vytištěný pamětní list na který se Dominik Hašek dětem podepíše," doplnil ředitel školy.

Kravaře chtějí na první zářijové úterý připravit hokejovou atmosféru. „Přivezli jsme velkou bránu a další kulisy. Na interaktivní tabuli budeme promítat sestřih Dominátorových největších úspěchů, včetně závěrečné minuty finálového zápasu olympijského turnaje v Naganu," prozradil Vít Vomáčka, starosta Kravař.

Stejně jako na slavné návštěvy z předchozích let, čeká i na českou brankářskou legendu překvapení.

Když v roce 2009 zahajoval školní rok v Kravařích tehdejší prezident republiky Václav Klaus, přivezl pro děti dárky. Například puzzle s motivem korunovačních klenotů, nebo fotbalový míč s podpisem. Na oplátku se stal čestným občanem Kravař.

O dva roky později doprovodila nové školáky do první třídy tehdejší předsedkyně sněmovny Miroslava Němcová. Ta mimo jiné dětem předala maskota třídy růžového slona. Jako poděkování si odvezla dar v podobě skleněné tavené plastiky s pískovaným motivem Vísecké rychty.

Tuto plastiku pro obec vyrobili žáci a učitelé Střední uměleckoprůmyslové školy sklářské v Kamenickém Šenově, stejně jako křišťálovou mísy, dílo žákyně šenovské školy Romana Kučerová, kterou si Miroslava Němcová rovněž odvezla na památku.