Krajský dukát v hodnotě 40 korun bude především sběratelský kousek, poslouží také k propagaci kraje a až do konce roku 2013 se s ním bude moci platit třeba na hradech a zámcích za vybrané služby. Autorem vítězného návrhu s vyobrazením Trosek a Bezdězu je Asamat Baltaev, student Vyšší odborné školy mincovní a medailérské tvorby v Jablonci nad Nisou.

„Mám radost, že opět dostali příležitost studenti místních odborných škol. Je potřeba je motivovat a ukázat jim, že kvalitní řemeslník se dneska cení," uvedla Lidie Vajnerová, náměstkyně hejtmana Libereckého kraje pro oblast kultury, památkové péče a cestovního ruchu, jejíž odbor stejným způsobem oslovil i studenty Technické univerzity v Liberci s vytvořením návrhu loga pro veletrh cestovního ruchu Euroregiontour, který se koná každoročně v březnu v Jablonci nad Nisou.

„Byl jsem příjemně překvapen, když mě mincovna oslovila. Vytvoření dukátu jsem bral jako prověření mých schopností, jako výzvu," sdělil Asamat Baltaev, autor vítězného návrhu, a doplnil: „Na medailích je nejdůležitější kompozice, jakmile není zajímavá, nebude medaile nikdy dobrá. A právě tvorba kompozice mě nejvíce baví."

Krajánky si lidé budou moci poprvé zakoupit na výstavě Křehká krása, vybroušená chuť, která se koná od 24. do  26. srpna v jabloneckém Eurocentru a na 10. Krajských dožínkových slavnostech v Bílém Kostele nad Nisou.

Celkem jich do oběhu půjde 20 000 kusů a k dostání budou na větších infocentrech v Libereckém kraji, ale také na jarmarcích, výstavách, veletrzích či různých akcích cestovního ruchu. Kompletní seznam míst, kde lze dukát získat naleznete na www.liberecky-kraj.cz