„Její matka Twiga, narozená v roce 2006, je prvorodičkou. O svého potomka se ale vzorně stará od první chvíle. Pro otce Mika, který je stejně starý jako Twiga, je to už třetí mládě, prvním byla loni v únoru Bwindi. Ta je shodou okolností dcerou samice Nancy, Twiginy matky,“ uvedl tiskový mluvčí liberecké zoo Ivan Langr. Letos by se přitom v naší zoo mohly narodit ještě další dvě žirafy,“ dodal.

Mládě žirafy už nyní mohou návštěvníci vidět v pavilónu afrických kopytníků. Tento druh žiraf patří k ohroženým druhům, proto je zařazen do Evropského záchovného programu (EEP), a požívá tedy coby ohrožený nejvyšší míru ochrany.

Pár slov k žirafám…

Žirafy se dnes ve volné přírodě vyskytují zhruba v 16 - 18 státech Afriky, od Sahary až po řeku Orange, ale v nepříliš početných stádech. V některých státech západní Afriky - Senegal, Gambie, Mali byly žirafy v posledních třiceti letech již vyhubeny. Žirafy jsou býložraví přežvýkavci, vyznačující se značně prodlouženými končetinami i krkem. Ze všech savců mají nejvyšší, ale ve srovnání s výškou zároveň nejkratší tělo.

Dospělí samci měří v průměru 5 m a váží až 1,5 tuny. Jejich chůze je pomalá a ladná. Vždy vykročí vpřed současně oběma nohama na jedné straně. Tento zvláštní způsob chůze je řadí mezi tzv. mimochodníky. Více než dvanáct hodin denně tráví přijímáním potravy. Nejraději se pasou při západu slunce nebo při svítání.

Dlouhý krk jim neumožňuje spásat trávu bez obtíží, proto využívají vegetačního pásma savany ve výšce od 2 do 6 m nad zemí. Nejraději mají akácie. Vzhledem k velikosti svého těla žerou poměrně málo. Za den samci spotřebují 66 kg a samice 58 kg čerstvé rostlinné hmoty. Jen nejžhavější hodiny dne tráví odpočinkem ve stínu. Spí však jen krátce, několikrát denně a vždy jen na pár minut.

Při spánku si lehají a krk ohnou dozadu. V této pozici jsou zranitelné podobně jako při pití. Samice rodí vestoje jedno mladě, je vysoké asi 180 cm. Už za hodinu se staví na nohy a záhy je schopno následovat matku. Ta ho neohroženě brání kopáním, které je natolik účinné, že si na dospělou žirafu netroufne ani lev.