Nedostatek pracovních zkušeností. To je největší handicap absolventů škol při hledání prvního zaměstnání. Překonat jim ho má pomoci projekt Odborná praxe pro mladé v Libereckém kraji. Pod oficiálním názvem se ukrývá jednoduchý princip.

Pokud firma přijme vytipovaného absolventa, nebude ji to kromě předání pracovních zkušeností nic stát. Prostředky na mzdy dá úřad práce. Jen na Českolipsku má šanci získat tímto způsobem práci zhruba 130 mladých.

Na konci května byla míra nezaměstnanosti na Českolipsku přesně 9 procent. I když oproti předcházejícímu měsíci klesla o tři desetiny bodu, stále je nejvyšší v celém Libereckém kraji. Práci tu v uvedeném období hledalo 6 423 uchazečů. Na jedno pracovní místo tu připadlo hned patnáct uchazečů.

Bez práce je patnáct tříd

„V současnosti evidujeme na čtyři stovky absolventů, ať už vyučených, středoškoláků nebo vysokoškoláků. Jejich počet vydá na patnáct tříd," předeslala ředitelka českolipského Úřadu práce Zdeňka Cibulková.

Podle ní chtějí přes léto mezi nimi vytipovat zhruba třetinu absolventů, u nichž doba od ukončení studia nepřekročila dva roky a mají žádnou nebo minimální praxi. Těm pak nabídnou tzv. dotovaná místa ve firmách na Českolipsku, kde mohou až dvanáct měsíců nabírat důležité pracovní zkušenosti, naučí se samostatnosti a zodpovědnosti. Tedy přesně to, co zaměstnavatelé nejvíce vyžadují.

„Mladí mohou takto pracovat až rok, nebo si je ale také mohou ve firmě nechat i po uplynutí doby, kdy je budeme finančně podporovat," řekla Zdeňka Cibulková.

Hlásí se průmyslové podniky i sklárny

Právě peníze od státu, hlavním nositelem projektu je ministerstvo práce a sociálních věcí, jsou velkým tahákem pro soukromé firmy. Na každého vyučeného totiž mohou získat až 20 tisíc korun, vytvoření pracovního místa pro středoškoláka podpoří úřad práce 22 tisíci a vysokoškoláky pak 24 tisíci korunami měsíčně.

„Jedná se o maximální výši podpory. Ta reálná se bude odvíjet podle mzdových zvyklostí v konkrétní firmě. Pokud má například stálý zaměstnanec plat 18 tisíc korun, nemůže absolvent dostat 20 tisíc," upřesnila Zdeňka Cibulková. Ta doplnila, že o řízenou praxi absolventů mají společnosti a firmy na Českolipsku velký zájem. „Nabízí se nám podniky ze strojírenského a automobilového průmyslu, sklárny i ty, kteří pracují v sociální oblasti. V podstatě už jen čekají, až se projekt rozjede," dodala Zdeňka Cibulková.

V celém kraji by měly úřady práce prostřednictvím dotovaných pracovních míst podpořit až 700 absolventů. Pomoci jim v tom má přes 50 milionů korun od státu.