Jeho slova teď dostala speciální potvrzení, ti dříve narození z Prysku se nyní klidně mohou honosit titulem „Skvělí senioři". V rámci stejnojmenného projektu totiž Nadace Charty 77 vyhlásila soutěž Senior roku a Klub seniorů v Prysku v ní získal čestné uznání poroty.

Ta ocenila především to, že se senioři z malé vesničky na Českolipsku nebojí prezentace jejich práce široké veřejnosti, a pomáhají tak rozbít stereotypy v nazírání na život seniorů.

„Klub seniorů z Dolního Prysku tvoří aktivní senioři, kteří například vybudovali knihovničku na veřejném koupališti v akci Knihotoč, pečou koláče k prodeji na každoroční akci Léto s Pryskem, pomáhají si navzájem v době nemoci, jsou si psychickou podporou. Zapojují se do akcí ve prospěch dětí i ostatních v rámci obce," vyzdvihli porotci, co je na klubu starších lidí z malé vesnice zaujalo.

Starosta byl skeptik a oni to dokázali

Starosta Prysku Jan Sviták přiznal, že když klub posílal přihlášku do soutěže, byl mírným skeptikem. „Nemám strach, že mezi našimi seniory chybí výjimečné výkony, počiny a práce, o tom jsem se mohl mnohokráte přesvědčit, ale konkurence je při podobných kláních přeci jen obrovská a pokora nesmí chybět," vysvětluje starosta. „Přeci jen uspět v záplavě klubů z celých Čech a Moravy zavání malinko utopií. Ale oni to dokázali. Uspěli v záplavě velkých měst jako jsou Praha, Teplice, Litoměřice."

Spolu s čestným uznáním dostal Klub seniorů při OÚ Prysk také finanční odměnu 10 tisíc korun na svou činnost.

„Všichni z našeho Klubu zaslouží absolutorium a především lídr klubu Květa Kahounová prokázala opět neskutečný tah na branku. Je to další ze střípků, kterým skládáme dalekou pouť k vysněnému cíli. Važme si toho, že se máme stále čím chlubit," uzavřel starosta Prysku Jan Sviták.