K veřejnosti se fotografie dostaly díky novoborskému historikovi Vladislavu Jindrovi. „Byla to náhoda. Moje bývalá žákyně Helena Kaftanová mi předala krabici plnou skleněných diapozitivů a já jsem je zprostředkovaně daroval českolipskému archivu, který má prostředky, jak je vyvolat,“ předeslal známý historik. Rodina Heleny Kaftanové objevila skleněné desky schované v podkroví domu, který po válce koupili její rodiče. „Celé roky jsme je měli uložené, nechtěli jsme, aby se zničily, a tak jsem je předala panu Jindrovi,“ vysvětlila Helena Kaftanová.

BEZ ZNALOSTÍ TO NEJDE

Do českolipského archivu se tak dostalo 68 skleněných diapozitivů. „Nejdříve jsme je očistili, převedli do digitální podoby a vytiskli,“ popsala archivářka Jaroslava Jarolímková ze Státního okresního archivu v České Lípě. Protože diapozitivy byly bez popisků, musely se snímky datovat. „Bez velké znalosti historie by to nešlo,“ podotkl Jindra.

Sběrný dvůr. Ilustrační foto.
Nový Bor rozšíří sběrný dvůr

On sám za nejzajímavější považuje snímky bývalé staré německé školy a záběry z doby okupace. „I když jde o období, které je nám nejblíže, moc fotografií z té doby nemáme. Jsou tu snímky dokumentující odvážení zvonů z římskokatolického kostela a oslavující vítězství německé armády,“ říká Vladislav Jindra. Ten má na svém kontě již tři vydané knihy starých pohlednic Nového Boru. „Tohle je takový krásný dodatek, lahůdka pro novoborské občany. Možná z nich uděláme malou publikaci,“ doplnil historik.

Skleněné diapozitivy jsou nyní v restauratérské dílně v Litoměřicích, kde je opraví a zakonzervují. „Jsou velmi křehké a asi patnáct desek bylo hodně poškozených, ať už byly poškrábané, prasklé nebo měly korozi na emulzi. Jejich restaurování je mravenčí práce a může trvat zhruba rok. Poté se skleněné desky vrátí zpět k nám do archivu. Budou uložené ve speciálním boxu, který cenné desky ochrání před prachem a vlhkem,“ dodala Jaroslava Jarolímková.

Předání daru nevyčíslitelné hodnoty městu Nový Bor od Preciosy – Lustry Kamenický Šenov proběhlo 27. dubna na městském úřadě v Novém Boru. Jde o skleněný objekt „Ginger Rogers“ autora René Roubíčka (na snímku), který ho navrhl v rámci IGS 2015 a v Precios
Nový Bor obdržel výjimečný dárek

Výstava, jejímž pořadatelem je město Nový Bor a Kultura Nový Bor, je přístupná veřejnosti vždy hodinu před představením nebo po předchozí domluvě na telefonním čísle 487 725 539.