Lesy v bývalém vojenském prostoru v Ralsku jsou stále plné nejrůznějších pozůstatků z činnosti zde působících armád. Ne vždy se jedná o neškodné zrezivělé střepiny.

„Tři protitankové miny a dýmovou vložku nalezl minulý pátek u Dolní Krupé muž z Liberecka. Jednalo se o ostrou munici z výzbroje Československé lidové armády z padesátých a sedmdesátých let,“ sděluje okolnosti nálezu českolipský policejní mluvčí Milan Bradáč.

Ten samý člověk o dva dny později našel další dva kusy cvičné protitankové munice po Sovětské armádě tentokrát v Ralsku. Přivolaný technik shledal, že munice je nebezpečná, a na místě ji odpálil.

V bývalém vojenském prostoru působila na 250 kilometrech čtverečních nejprve československá, posléze německá, po II. světové válce opět československá a po roce 1968 už jen sovětská armáda. Ty všechny zdejší lesy považovaly za ideální prostor k výcviku.

„Byla tu letecká střelnice, tankodrom a pěchotní cvičiště. Všude se střílelo, a ne vždy každá střela zasáhla cvičný cíl a explodovala,“ vysvětluje Jiří Janota, ředitel Vojenských lesů a statků, divize Mimoň.

Právě VLS pověřila vláda ČR před pěti lety prováděním pyrotechnické asanace. Do té doby tuto činnost vykonávala armáda. Terénní pyrotechnické průzkumy dělala metodou povrchového sběru do hloubky deseti až padesáti centimetrů. Proto je nutné stále počítat s dalšími nálezy.

„Munice po několika letech vzlíná. Proto, i když byl určitý prostor již jednou vyčištěn, může se tam munice objevit znovu,“ upřesňuje Jiří Janota.
Problémem jsou ale i případy zahrabaného většího množství munice na jednom místě. To měli v oblibě zejména vojáci sovětské armády, kteří byli líní ji nosit zpět do kasáren, a tak ji vykazovali jako vystřílenou při výcviku.

Podle Jiřího Janoty se ročně v bývalém vojenském prostoru najde mezi pěti až sedmi tisíci kusy nejrůznější munice, od pěchotní, dělostřelecké až po leteckou. Nejvíce zamořená místa jsou bývalé střelnice a jejich okolí.

VLS zaměstnávají čtyři pyrotechniky, kteří denně důkladně prohledávají obhospodařovaný prostor. „Dnes používáme při práci v lese modernější technologie, jako například půdní frézy. Ty jsou těžší a také zasahují do větší hloubky. Tudíž je větší nebezpečí, že by mohlo dojít ke kontaktu s municí, která je stále v zemi,“ podotýká mimoňský ředitel VLS.

I přes četné nálezy je ale pohyb turistů ve zdejších lesích bezpečný. „Vyznačené trasy pro turisty a cyklostezky jsou pro běžného návštěvníka bezpečné,“ ubezpečuje Jiří Janota a zdůrazňuje, že při nálezu nevybuchlé munice se lidé mají vyvarovat jakékoliv manipulace s ní a nález vždy oznámit.