Úpravy na největším českolipském sídlišti budou letos zahájeny ve dvou lokalitách, v oblasti hustě osídleného takzvaného Malého Špičáku a v oblasti Bardějovské ulice. Dokončení úprav těchto lokalit se předpokládá v říjnu příštího roku. „Hlavním cílem veškerých úprav je oddělit pohyb chodců od dopravy a v rámci prostorových možností rozšířit parkovací místa, která tady obyvatelé zoufale postrádají. Nedostatek parkovacích míst výrazně ztěžuje i kvalitní zimní údržbu komunikací na sídlišti,“ říká místostarosta Juraj Raninec.

Ilustrační foto
Na zabezpečení stád před vlky je možné získat dotaci



Předpokládaná hodnota zakázky byla předběžně stanovena na 21 milionů pro ulici Bardějovskou a 29 milionů korun pro ulici Budyšínskou a Zhořeleckou.

Cílem regenerace je vyřešit komplexně obě lokality z hlediska bezpečnosti chodců a navýšení parkovacích míst, proto se počítá s vybudováním nových chodníků, přechodů pro chodce, nových parkovacích stání včetně odlučovače ropných látek, veřejného osvětlení a s úpravou stávajících komunikací. Součástí regenerace území je rovněž koncepční dopravní řešení a provedení sadových úprav. V lokalitě ulic Budyšínská a Zhořelecká dojde k navýšení oficiálních parkovacích míst ze stávajících 147 na 265 a v lokalitě ulice Bardějovská ze 41 stávajících míst na 93.

V příštím roce se bude kromě dokončení těchto dvou lokalit pracovat na další etapě regenerace, která se letos projekčně připravuje. Jedná se o ulici Vladimírskou, kde rovněž vzniknou nové chodníky a parkovací místa.