Prudkou reakci vyvolal u opozičního zastupitele záměr starosty Zákup Radka Lípy. Ten chce umožnit řediteli místní školy nahlížet do v těchto týdnech budovaného kamerového systému.

„Zákon hovoří jinak, přístup na to má obecní policie, starosta jako velitel městské policie a o řediteli školy tam není nic,“ říká opoziční zastupitel Jan Dvořák.

Starosta Radek Lípa ujišťuje, že ředitel školy bude mít přístup pouze k samostatnému okruhu kamer instalovaných v areálu a okolí školy.

„Přijde mi to logické, aby ředitel věděl, co se u něj děje,“ říká. Podle vyjádření Úřadu na ochranu osobních údajů může mít přístup k obecnímu kamerovému systému městská policie a Policie ČR. Civilní pracovníci pak musejí projít zvláštním školením.

Právník nenamítá

„Nechával jsem si k tomu dělat právní rozbor,“ říká Lípa s tím, že podle něj je všechno v pořádku. Jakožto oficiální velitel městské policie bude mít starosta k přenosu z kamer a záznamům také přístup. „Nevím, jestli ho budu využívat,“ říká.

Montéři v Zákupech v těchto dnech umisťují více než třicet kamer, při té příležitosti vyměnili i pár stávajících letitých. „Jejich výstup nebyl kompatibilní s novou technikou,“ podotýká Radek Lípa s tím, že se ostré spuštění blíží.

Záznamy se budou uchovávat týden. Vzhledem k personálnímu stavu místní městské policie se na ně připojí Policie ČR. „Kdybychom ho měli obsluhovat my, a sledovat 24 hodin denně, museli bychom přijmout další městské policisty,“ dodává Radek Lípa.