Nejvýznamnější památky v České Lípě by mohly být ve hře o církevní restituce. K těm se totiž přihlásil také českolipský augustiniánský konvent, kterému před rokem 1950 patřil také českolipský klášter (ve kterém dnes sídlí Vlastivědné muzeum a galerie) i sousední bazilika Všech svatých.

Na samotný klášter by ale augustiniáni nárok mít neměli, už ho totiž jednou v restitucích získali a pak prodali. Nároky konventu navíc začal prověřovat Státní pozemkový fond. Tvrdí, že jsou sporné.

„Klášter určitě součástí nynějších restitucí být nemůže," říká ředitel Vlastivědného muzea a galerie v České Lípě Zdeněk Vitáček. „Klášter byl augustiniánům totiž navrácen už v roce 1991. Byli jsme jeden z prvních klášterů, který se augustiniánům vracel. A v roce 1995 byl od nich státem odkoupen zpět. Takže tato záležitost je jednou provždy a navěky vyřešená."

O co tedy přesně augustiniáni v České Lípě žádají, je zatím zahaleno tajemstvím. Páter Juan Provecho, který má restituce u českých augustiniánů na starosti, včera nebral mobilní telefon. Na webu řádu ale nastínil stručný přehled požadavků, nechybí v něm ani položka „Klášter a kostel Česká Lípa" a u něho v závorce poznámka „(vrácení)".

Může to znamenat, že tento majetek už byl řádu vrácený, anebo naopak, že o něj nyní bude usilovat.

Právě požadavky augustiniánského konventu v České Lípě ale Státní pozemkový úřad, jenž má restituce v Česku na starosti, pozastavil. Učinil tak u dvanácti subjektů, českolipský konvent je mezi nimi. U devíti z těchto dvanácti eviduje úřad podané výzvy, zbylé tři podle informací v médiích o nic nepožádaly a pozastavení je pouze preventivní. Teoreticky tak ještě může nastat varianta, že augustiniáni vlastně o nic na Českolipsku nežádají.

Podle Petra Šťovíčka, ústředního ředitele Státního pozemkového úřadu, došlo k pozastavení z důvodu zkoumání dokumentů. „Je vždy otázka, jaká konkrétní majetková křivda se oprávněné osobě stala. Každá z křivd vyžaduje doložení jiného dokumentu. Ale existuje i majetková křivda zabrání bez právního důvodu, což byl jeden z postupů tehdejšího komunistického státu. To je případ, kdy žádná listina není. Nicméně my si musíme být stoprocentně jistí, že jde o tento případ a musíme vyloučit případy ostatní," popsal Šťovíček v rozhovoru pro Lidové noviny.

Českolipsko patří k okresům nejvíce dotčeným církevními restitucemi, jejich rozsahem je ze 77 okresů na 8. místě v ČR. Stát tady pro církevní restituce blokuje majetek o rozloze více než 16 milionů čtverečních metrů. Převážně se jedná o lesy, pole či vodní plochy. Třináct a půl tisíce metrů čtverečních z toho tvoří zastavěné plochy a nádvoří.

16 089 503 To je v metrech čtverečních rozloha majetku na Českolipsku, blokovaného pro církevní restituce. Zahrnuje lesní pozemky, ornou půdu, travní porosty, vodní plochy, zahrady i zastavěná území. Českolipsko patří k okresům nejvíce dotčeným restitucemi, jejich rozsahem je ze 77 okresů na 8. místě v ČR. Pro srovnání: okres České Budějovice 4 439 160 m2, Liberec 2 630 690 m2, Ústí nad Labem 1 016 696 m2, Děčín 2 355 700 m2, Hradec Králové 4 663 202 m2, Karlovy Vary 14 625 312 m2.