Krajští silničáři plánují na Českolipsku opravit okolo třiceti mostů, pracovat se bude také na několika silnicích. Českolipský deník pro řidiče vypátral, kde všude se musí připravit na dopravní omezení.

Stavební práce právě probíhají na celkem dvanácti mostech (jejich kompletní přehled najdete na mapce vpravo) na Českolipsku. Až na výjimku před Borečkem a ve Skalici u České Lípy, kde po provizorním mostě mohou projet vozy lehčí než 12 tun, jsou silnice kvůli rekonstrukci úplně uzavřené.

Notnou dávkou trpělivosti se musí řidiči obrnit v blízkosti Zákup. V Kamenické ulici ve městě opravují most přes Svitávku, další pak v přidružené obci Brenná.

Prochází stavbou

„Setkáváme se s tím, že řidiči nerespektují zákazy. Rozkopaný most v Kamenické ulici třeba objíždí přes sídliště v Nových Zákupech, kde pak kamiony projíždí lidem dva metry od oken," popsal starosta Zákup Radek Lípa.

Další dopravní komplikace čekají na automobily v Žizníkově. Tam se opravuje most na odbočce z hlavní silnice z České Lípy směrem na Zákupy. Do Žizníkova se tak lidé dostanou jen přes Českou Lípu nebo z Heřmaniček. Kromě motoristů ale rekonstrukce vadí i cyklistům a bruslařům. V lokalitě se totiž nachází oblíbená cyklostezka.

„Všichni, kdo jedou na stezku, jsou zvyklí zastavit U Kerama na křižovatce v Žizníkově a těch pár metrů dojít. Nyní musí chodit přes stavbu, což není vždy příjemné," řekla Renata Salomonová z České Lípy, která jezdí do Žizníkova bruslit pravidelně.

V nejbližších dnech by se však mělo Zákupům na chvíli ulevit, oba mosty by totiž měli dělníci dokončit. U dalších třech to poté stihnou ještě před začátkem prázdnin. Zbylých sedm mostů, na kterých se pracuje už nyní, se ale bude opravovat ještě o prázdninách nebo v září.

Turisté se zdrží

Nadšení tak nebudou lidé třeba v turisty vyhledávaném Sloupu v Čechách, rekonstrukci tamního mostu dělníci dokončí až na konci července. Kromě oprav mostů ale na podzim čekají řidiče na Českolipsku další komplikace.

Krajští silničáři totiž připravili projekt modernizace a rekonstrukce silnic na Českolipsku, na který získali peníze z Regionálního operačního programu ROP a z Cíle 3. S opravami by se mělo začít už na podzim, pokud se výběrové řízení na stavební firmu nezdrží. Pokračovat se bude až do roku 2013. Pracovat se v rámci projektu bude na silnici z Heřmanic do Krompachu k hranicím s Německem a na Juliovku, dále pak na komunikaci ve Svoru a na průtahu v Mimoni.

Uzavírky mostů na Českolipsku.