Na přelomu března a dubna se rapidně oteplovalo a s tím se zvyšoval i počet majitelů automobilů, kteří přezuli ze zimních na letní pneumatiky. S ochlazením ale jejich počet klesl a někteří doposud jezdí se zimními pneumatikami. A s výměnou ještě vyčkávají.

ŘIDIČI SI ČAS PŘEZUTÍ URČUJÍ SAMI

Zatímco zákon ukládá dobu, kdy musí řidiči mít na svých vozech zimní pneumatiky, dobu, kdy poté přezují na letní, si určují sami majitelé. Dle odborníků závisí vše zejména na venkovní teplotě. „Někteří lidé se obávají, že pokud okamžitě nepřezují, tak si zničí zimní pneumatiky, což ale vůbec není pravda," uvedl zaměstnanec jabloneckého autoservisu a pneuservisu Jiří Trejbal. „Záleží na teplotě. Pokud se pohybuje nad sedm stupňů, můžete mít již letní pneumatiky." Problém přichází ve chvíli, kdy ráno jsou teploty nižší a přes den se vyšplhají až ke 12 stupňům Celsia. „Pokud jezdíte převážně v noci, nebo brzy ráno, ještě bych tam zimní pneumatiky nechal, mají v takových teplotách mnohem lepší vlastnosti a méně se sjíždějí," radí Jiří.

Nový Bor náměstí
Na náměstí v Boru nezaparkujete. Obnova centra přinese komplikace

Na jaře sedají za volant i lidé, kteří v zimě řídili minimálně. Převážnou dobu strávilo jejich auto v garáži, kde na něm zůstává sůl a na jaře se projeví rez. Před první jarní jízdou by tak měli svůj vůz zkontrolovat. „Doporučil bych zkontrolovat podvozek. Po zimě bývají díky soli zničené například vnitřní strany kotoučů," dodává Trejbal. Pro všechny řidiče je vhodné auto kompletně včetně podvozku omýt a zbavit ho tak starých nečistot i zbytků soli.

Pokud si měníte pneumatiky sami, je vhodné je před uskladněním důkladně omýt teplou vodou. Zeptali jsme se několika řidičů, zda jezdí s letními pneumatikami, či výměnu odkládají. „Pneumatiky jsem přezul na začátku dubna. Koupil jsem si ty nejlepší podle výsledků na internetu. A vzhledem k tomu, že je nad nulou mi počasí nevadí," uvedl Roman Čejka. Rovněž Zbyšek Lhota má již dva týdny přezuto. Oproti tomu například řidička Bára má stále zimní pneumatiky. „Ještě jsem nepřezula a přítel také ne. Když je tepleji a prší, jezdí se mi hůř, ale jinak mi to nevadí," dodává.