„Celá řada rodičů malých dětí občas řeší situaci, kdy by si rádi spolu vyšli, ale nemohou, nemají hlídání. A tak nejdou nikam, nebo chodí každý zvlášť. Proto jim nabízíme, že jednou za měsíc mohou nechat své dítě z pátku na sobotu ve školce, kde o něj bude kompletně postaráno,“ vysvětlil starosta Kravař Vít Vomáčka.

Nadstandardní služba je určena pouze pro rodiče, jejichž děti již mateřinku navštěvují a nebudou mít tak problém s aklimatizací. Ratolesti stačí přivést v pátek ráno, popřípadě večer do školky, a vyzvednout je do sobotní jedenácté hodiny dopolední.

Hlídání je za úplatu, rodiče za něj zaplatí tři sta korun. Za ně se o děti postará kvalifikovaný personál, který je zná, a současně bude postaráno i o jejich stravování. Novinku mohou rodiče zkusit poprvé 12. března a další termín je 23. dubna. To ale není jediná změna v kravařské mateřince. Počínaje březnem bude každou středu prodloužena doba provozu až do osmnácté hodiny.

Pro ratolesti mohou přijít později

„Rozhodli jsme se vyjít vstříc především těm, kteří dojíždějí za prací nebo mají delší pracovní dobu,“ doplnil Vít Vomáčka s tím, že obě služby bude mateřinka nabízet prozatím jen v měsíci březnu a dubnu. Pokud o ně ale bude ze strany rodičů zájem, mohou se stát trvalými.

To, že není vůbec jednoduché sladit zaměstnání s vyzvedáváním potomků ze školky, velmi dobře vědí rovněž v Kunraticích u Cvikova, kde většina rodičů malých dětí pracuje mimo obec.

Méně stresu čeká i na Kunratické

I jim od 1. března ubude trochu stresu, protože se ve zdejší mateřince prodlužuje o hodinu možný pobyt dětí z patnácté na šestnáctou hodinu. Nový časový rozvrh bude platit od pondělí do pátku. „Školka má sloužit lidem a ne oni jí,“ předeslal starosta Kunratic u Cvikova Karel Minařík.

„Proto nám bude stačit i pouze jeden rodič, který projeví zájem a nemá tu možnost, aby mu dítě pohlídali například příbuzní, a školka bude fungovat do avizované šestnácté hodiny. V momentě, kdy všechny děti budou ze školky odcházet do tří hodin, vrátíme se k původnímu času,“ vysvětlil Karel Minařík.

Kunratičtí navíc počítají s rozšířením počtu tříd ze tří na pět, a to během dvou následujících let. „O děti nemáme nouzi, právě naopak. Postupně se nám vyplácí předchozí kroky, kdy jsme prodávali parcely na výstavbu rodinných domků za korunu metr. Díky čemuž nám pomalu roste počet obyvatel,“ dodal Karel Minařík.