I přes letní sezonu budou probíhat práce ve Starých Splavech u Máchova jezera, které v těchto dnech zahájila Severočeská vodárenská společnosti (SVS). Vymění nevyhovující úseky kanalizace a vodovodu, na které je připojeno asi 400 obyvatel v lokalitě Lázeňský vrch, kde se nacházejí rodinné domy i penziony.

Čtěte také: Na Dakar Setkání přijede i zahraniční hvězda

„Někdy se to udělat musí, jednáme s investorem, aby zachoval průchod po hlavních komunikacích. Takhle rozsáhlé opravy se ale bez tolerance místních a turistů neobejdou," řekla starostka Doks Eva Burešová.

Podle mluvčího SVS Jiřího Hladíka je rekonstrukce vodovodu a kanalizace nutná. „Stávající vodovod byl uveden do provozu roku 1969. Řady jsou zastaralé a poruchové, navíc dochází ke stížnostem na tlakové podmínky v síti," uvedl Hladík. Výměnu vyžadují i části kanalizace. Kamerová prohlídka odhalila zkorodované úseky, kde je potrubí popraskané, netěsné a prorostlé kořeny.

Práce na Lázeňském vrchu jsou naplánované až do 13. prosince.

Rekonstrukce kanalizace a vodovodu v části Starých Splavů je jednou z 18 akcí na obnovu vodárenské infrastruktury na Českolipsku, které SVS pro letošní rok naplánovala. Dohromady přijdou na 108 milionů korun. „Obnova majetku je trvale v centru našeho zájmu. Z letošní částky na investice 1,31 miliardy korun dáváme téměř 86 procent právě na obnovu vodohospodářského majetku společnosti," doplnil generální ředitel SVS Bronislav Špičák. Společnost stavbu koordinuje s městem, které přidá přes 600 000 korun na opravy povrchu dotčených ulic.