Velmi úspěšná. Tak hodnotí v Doksech první rybářskou sezonu na Máchově jezeře, kam se letos sportovní rybolov vrátil po více než třiceti letech. Zachytat si mohli nejen místní rybáři, ale i turisté. A zájem byl opravdu veliký.

„Prodalo se více než 450 rybářských povolenek, od sezonních až po týdenní či denní. S takovým množstvím jsme opravdu nepočítali. Od rybářů nás potěšila pochvalná slova o tom, že se rybaření na jezeře po desetiletích zase rozjíždí," uvádí Jiří Brosche, koordinátor Obecně prospěšné společnosti Máchovo jezero. Neméně důležitá je podle něj i konstruktivní kritika ze strany rybářů, co by bylo vhodné vylepšit a dále realizovat.

„Rybolov na Máchově jezeře oceňuji, jezdím si tam vždy po práci zarelaxovat s prutem. Trochu mě mrzí, že s sebou nemůžu vzít naše malé děti, přijde mi, že je voda dost špinavá a na břehu se tvoří pěna," uvádí Jan Štrajch z České Lípy.

Na nepořádek ve vodě i místech pro rybáře, který tu zanechali někteří návštěvníci, si stěžovali i další občané přímo z Doks. „Byli jsme fascinováni tím, co někteří lidé dokáží poničit, jaký odpad vyprodukují vždy během víkendu, od všude rozházených odpadků, úmyslně vysypaných odpadkových košů až po použité injekční stříkačky a jehly," popisuje Brosche.

Kromě pravidelného úklidu rybářských úseků se pracovníci OPS během sezony zaměřili na čištění Robečského potoka, sekání trávy a plevelných keřů i úpravě porostu kolem hráze ve Starých Splavech.

Velké plány

Do jezera bude OPS dál dosazovat další ryby. Plány na nejbližší měsíce se však netýkají jen rybolovu. „Se zpožděním, ale přece, začneme po zimě a brzy na jaře odstraňovat všechny poutače a cedule, které nemají na stromech či nepovolených sloupcích u silnice co dělat," uvádí koordinátor obecně prospěšné společnosti Máchova jezera.

Koncem září dojde také k pomalému odpouštění Máchova jezera. Tím by se mohla na jaře zlepšit voda v jezeře. Agentura ochrany přírody a krajiny připravuje na listopad a prosinec kompletní čištění Dokské zátoky. Bagry ze dna odstraní bahno, které obsahuje velké množství živin, především dusíku a fosforu. „V jezeře se fosfor rozloží a jeho sedimenty následně podporují v teplých jarních a letních měsících růst sinic," vysvětluje Brosche. Mácháč je navíc mělký a voda se rychle prohřeje. Teplá voda pak rovněž umožní rychlejší růst sinic.

Přestože odbahnění Dokské zátoky jezeru určitě částečně pomůže, chtěli bychom společně s městem pokračovat i v řešení dalších opatření, která by kvalitu vody určitě také zlepšila. Ta je ale možné realizovat jedině ve spolupráci s dalšími organizacemi. Potřebujeme, aby se do projektu zapojili odborníci z oblasti hydrobiologie, dále Povodí Ohře, severočeské vodovody a kanalizace, vodoprávní úřad a další," uvádí Brosche. Vše se podle něj bude muset realizovat v několika etapách a náklady nebudou nízké.