Pečovat o zeleň, pohřebiště, dětská hřiště, chodníky, zkrátka řešit nedostatky v údržbě města. To bude mít na starosti nově schválená jednotka jedenácti lidí, kterou její navrhovatel, místostarosta České Lípy Juraj Raninec, již dříve překřtil na Rychlou rotu. Pracovníci by podle něj měli na jednotlivé závady reagovat pružněji než soukromé firmy, které město na údržbu najímá.

Podle vyjádření města by se měl nový útvar propojit s existujícím systémem občanského nahlašování problémů, představovaný aplikací pro chytré telefony Problem report.

„Budou uklízet a udržovat veřejná prostranství, vyklízet černé skládky, svážet odpad a podobně,“ říká Raninec s tím, že podle potřeby rovněž vypomůžou v příspěvkových organizacích a společnostech města.

„Zaměstnanci budou proškoleni na práci se sekačkou, plotovými nůžkami, motorovou pilou a sněžnou frézou, které budou mít k dispozici,“ říká mluvčí českolipské radnice Monika Bayerová s tím, že vybraní pracovníci budou řídit malé nákladní vozidlo, které bude mimo jiné každý den svážet odpad nastřádaný pracovníky veřejně prospěšných prací. Těch má Česká Lípa od úřadu práce zhruba šedesát na plný úvazek. Nově by měla přibýt další dvacítka za úvazek zkrácený.

NULA OD NULY

Podle starostky České Lípy Romany Žatecké přijdou mzdové náklady jedenáctky pracovníků městskou kasu ročně na částku přesahující tři miliony korun. „Na druhou stranu nebudeme muset tyto činnosti objednávat u firem, s nimiž máme uzavřenou rámcovou smlouvu. Jak se říká, nula od nuly pojde,“ říká Žatecká.

Starostka dále uvádí, že potřebné nové zaměstnance by město mělo mít nabrané v nejbližších měsících. „Já věřím, že se v ulicích města objeví v půlce roku,“ dodává Romana Žatecká.