V době největší slávy Rakouska-Uherska, v roce 1882, objížděl Zákupy mladý Eduard Held, který skupoval od místních obyvatel hadry a starý papír. Oboje následně prodával mimoňské papírně a přitom již pomýšlel na založení vlastního podniku na výrobu masopustního a karnevalového zboží. To se mu zadařilo o dva roky později a ze Zákup dodnes odcházejí papírové škrabošky a nasazovací hlavy.
Taková činnost je v dnešní době natolik unikátní, že si toho nedávno všiml i Liberecký kraj, a rukou náměstka hejtmana Josefa Jadrného obdržel dnešní majitel firmy Zdeněk Rydygr pro svou činnost titul „Kulturní statek zapsaný na seznam nemateriálních statků tradiční lidové kultury Libereckého kraje".

Evropská jednička

„V současnosti jsme jediným výrobcem v Evropě," říká jednatel společnosti PVO Zdeněk Rydygr. Ten v roce 1980 nastoupil do tehdejšího státního podniku jako strojní technik, od roku 1986 se stal vedoucím provozu a následně se zúčastnil privatizace a transformace firmy, která v dnešní době patří už jen jeho rodině.
V rozlehlém secesním objektu na náměstí Svobody v Zákupech dříve pracovala na výrobě karnevalového a masopustního zboží z papíru a bramborového škrobu více jak stovka zaměstnanců. Dnes je lze prakticky spočítat na prstech jedné ruky. Ze Zdeňka Rydygra je přesto cítit optimismus.
„Před rokem a půl jsme měli mimořádné zakázky a díky tomu jsme ušetřili na opravu přední fasády," říká.
Vyrábět masky tradičním způsobem ručně a navíc do historických forem je pracné, pomalé a na jeden kus má zákupská firma mnohem vyšší náklady než sérioví výrobci z dálného východu.
„S nástupem čínské konkurence je to samozřejmě těžší. Je rozdíl, když my prodáváme obchodníkům naší rukodělnou papírovou masku za 50-60 korun a oni si z Číny si mohou koupit vzdáleně podobnou, lisovanou z plastu za tři až pět korun. K zákazníkům se pak obě dostanou za stovku," říká Rydygr. Přesto je o české ruční výrobky mezi lidmi stále zájem.

Muzeum

Zdeněk Rydygr není jen papírenským výrobcem, je rovněž vášnivým sběratelem. Rozlehlé a z velké části nevyužívané prostory továrny jsou pro takovou zálibu požehnáním.
„Od mého příchodu se už nic nevyhodilo," říká s úsměvem Rydygr, který v prostorách objektu zřídil muzeum mapující historii masopustní a karnevalové výroby a život zdejších sudetských Němců. Pořádá i tématické debaty, naposledy se sběrateli historických jízdních kol. Na podzim se mohou zase těšit příznivci krásně zpracovaných ostrých nástrojů, na programu bude beseda s nožíři.
Rydygr dále spolupořádá a vymýšlí kulturní akce v Zákupech a vydává se spolkem Kultura Zákupy vlastní dvouměsíčník Zákupské rozhledy. Také občas píše odborné historické publikace.