Už žádné nálezy mrtvých novorozenců v igelitkách nebo na hnoji, jako tomu bylo před lety na Ploužnici nebo v Jablonném v Podještědí. Pojistkou toho, aby se odloženým novorozeným dětem na Českolipsku dostala včas potřebná péče, bude do dvou měsíců babybox.

Matky, které se dostanou do tíživé situace, ho najdou v českolipské nemocnici. Schránka pro novorozené děti bude po Liberci a Jablonci nad Nisou třetí v Libereckém kraji, v celé republice bude mít pořadové číslo 58.

„Společně s nadací zakladatele babyboxů Ludvíka Hesse chceme ten náš zprovoznit 19. září," uvedla českolipská starostka a šéfka dozorčí rady nemocnice Hana Moudrá (ODS). Ta je jednou z těch, kdo myšlenku na zřízení schránky pro nechtěné děti v českolipské nemocnici výrazně podporuje.

Anonymita zaručena

Schránka má být umístěná mimo areál nemocnice na boční zdi bývalé vrátnice, kde je dnes stanoviště taxi služby. „Ženy, které se rozhodnou odložit své dítě, jsou ve stresu, nedošly by proto až k hlavní budově. Takhle bude schránka dostupná z ulice a ženy mají zaručené, že zůstanou v anonymitě," vysvětlil ředitel českolipské nemocnice Jaroslav Kratochvíl.

Také on vnímá zřízení babyboxu jako pozitivní. „Samozřejmě doufáme, že zůstane pořád zavřený. Ale pokud se matka dostane do krizové životní situace, může znamenat pro dítě záchranu života," řekl Jaroslav Kratochvíl.

Babybox, který je v podstatě novorozeneckým inkubátorem, funguje pomocí čidel, které hned upozorní zdravotnický personál, že se dvířka otevřela. Pracovníci porodnice tak budou během chvilky u miminka a okamžitě mu poskytnou potřebnou odbornou pomoc.

Vnitřek schránky navíc snímá kamera, která je ale nastavená tak, aby nezabrala člověka, jenž novorozence odloží. „Babybox bude přes optický kabel napojený přímo do místnosti se stálou službou na oddělení gynekologie," doplnil Jaroslav Kratochvíl.

Sponzorem město

Samotné zařízení stojí více než čtvrt milionu korun, na další peníze pak vyjdou stavební úpravy. Nadační fond Ludvíka Hesse je zřizuje díky darům sponzorů. Tím by mohlo být v České Lípě na popud Hany Moudré samo město. „Budu žádat zastupitele, aby na jednání v srpnu uvolnili z rozpočtu 150 až 200 tisíc korun. Zatím byly jejich reakce kladné, ale vše bude na jejich rozhodnutí," řekla Hana Moudrá.

Babyboxy zachránily v České republice už 86 novorozenců, tři z nich v Libereckém kraji. Jako první v ČR byl otevřený babybox na soukromé klinice GynCentrum v pražském Hloubětíně v roce 2005, od té doby jejich počet narostl po celé zemi na 57.

Policisté po lidech, které dítě odložili do bezpečí babyboxu, nepátrají. Uvnitř schránky totiž není novorozenec ohrožený na zdraví a ani na životě, nejedná se tak o trestný čin.