Jednačtyřicetiletou manažerku, která patřila do okruhu lidí předchozí českolipské starostky Hany Moudré, odvolala nečekaně rada města.

„Shodla se na tom, že ředitelka nedostatečně otevřeně komunikuje s vedením města a že ani ona, ani minulé vedení města nepostupovaly jako řádní hospodáři při řešení havárie kogenerační jednotky ve Sportareálu," zdůvodnila za vedení města tisková mluvčí radnice Kristýna Brožová.

Císař studoval organizaci sportu

Na místo Žižkové radní současně jmenovali Pavla Císaře, učitele ze Základní školy Pátova a absolventa Fakulty tělesné výchovy a sporu UK. Císař nemá žádnou politickou minulost, v komunálních volbách se o hlasy voličů v České Lípě nikdy neucházel, ale docela nedávno spojil své jméno s ČSSD. Pod hlavičkou sociálních demokratů, vítězů voleb v České Lípě, byl nominovaný do dvou výborů zastupitelstva města (pro sport, resp. pro vzdělávání).

Pro působení v obou výborech i ve vedoucí funkci příspěvkové organizace Sport má předpoklady: na FTVS vystudoval obor Metodika pedagogika a organizace tělesné výchovy a sportu. Při řízení Sportu se chce zaměřit na zefektivnění provozu organizace, aniž by se však zvyšovaly ceny služeb pro veřejnost.

Císařovo „angažmá" je jen dočasné, zatím do konce května. „Rada zároveň uložila starostce vyhlásit ještě do konce letošního roku řádné výběrové řízení na ředitele této příspěvkové organizace," informovala Kristýna Brožová.

Spor o opravu kogenerační jednotky ve Sportareálu, který měl stát za odvoláním Ivety Žižkové, vypukl ještě na konci předchozího volebního období. Vyvolali ho tehdy opoziční zastupitelé právě pod vedením ČSSD. Odmítali schválit mimořádné výdaje na opravu kogenerační jednotky, speciálního zařízení, které ve Sportareálu vyrábí současně elektřinu pro zimní stadion i teplo pro aquacentrum. Opozice trvala na tom, že se musí najít viník, který za havárii technologie může.

Stejnou věc teď nové vedení města vyčetlo Žižkové znovu. Podle radních „nehledala odpovědnost za poškození stroje, jehož oprava si vyžádá náklad několika milionů korun."

Zařízení není dosud opraveno, takže Sportareál, zvyklý vyrábět si teplo sám, se teď musí draze zásobovat teplem z Českolipské teplárenské.

Deník se pokusil Ivetu Žižkovou kontaktovat prostřednictvím jejího zástupce v příspěvkové organizaci Sport, ke zprostředkování kontaktu ale nakonec nedošlo. Pro ČTK Žižková uvedla: „Jsem přesvědčena o tom, že jsem nepochybila." Více své odvolání komentovat nechtěla.

Příspěvková organizace Sport Česká Lípa zajišťuje provoz sportovních hal, zimního stadionu, dvou plaveckých bazénů a městského stadionu. Spolupracuje s 25 sportovními oddíly a kluby.